Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annie Mårtensson

Vår mamma Annie Mårtensson, född Salomonsson, Frösön har avlidit i en ålder av 82 år.

Mamma föddes i Kolåsen invid Skäckerfjällen som näst äldst i en syskonskara på fem. Hon fick i tidig ålder lära sig att hjälpa till i föräldrarna Alva och Oskars fjälljordbruk.

På den tiden fick barnen i Kalls yttre kommundelar tillbringa sin skoltid genom att bo på skolhemmet i Kall, vilket innebar att redan som sjuåring ta ansvar för sitt handlande. Hennes intresse för studier förde henne vidare till folkhögskolan på Birka i Ås och sedermera en sjuksköterskeutbildning i Östersund.

Under tiden hade hon träffat vår pappa Tage som kom från Kall. De gifte sig 1958 och flyttade till Frösön. Under sin yrkesverksamma tid som sjuksköterska jobbade hon bland annat på Östersunds sjukhus, Solliden, Sjukvårdsrådgivningen och slutligen gick hon i pension när hon arbetade på hälsocentralen Z-gränd.

Mamma månade verkligen om oss som barn och serverade varje morgon en frukost innehållande hela kostcirkeln vilket säkert bidrog till vår låga sjukfrånvaro. Hon anpassade även sina arbetstider så att hon fanns hemma när vi kom hem från skolan vilket under vissa tider innebar nattjänstgöring. Hon stöttade och uppmuntrade oss mycket i våra studier. Hennes morgonpigga läggning innebar att hon var effektiv och hade ofta förberett dagens middag långt innan vi vaknat.

Att vistas ute i naturen och plocka blommor, bär och svamp var något som hon uppskattade mycket vilket inte minst visade sig i hennes fantastiska matlagning. Mamma och pappa tyckte mycket om att umgås med släkten på bådas sida, viket bidrog till en fin släktgemenskap som vi barn har ärvt.

De senaste fem åren bodde hon och pappa, som gick bort för två år sedan, i egen lägenhet på Valla servicehus och blev de senaste åren rullstolsburen.

Mamma lämnar ett stort tomrum bakom sig och saknaden är stor.

Sönerna Olle och Per