Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annika och Martin skriver åt nytt band

Två av Sveriges mest hyllade låtskrivare kommer från Östersund.

Nu medverkar båda med nyskrivna texter åt vad som redan kallats "Umeås nya supergrupp".

Annika Norlin har sedan länge hyllats av kritiker och publik och i fjol valdes en av hennes sånger till 00-talets bästa svenska låt.

Martin Abrahamsson har hyllats lika unisont för sina texter, särskilt till Vapnet.

Nu medverkar båda på en kommande skiva med gruppen "Honungsvägen" i Umeå, som består av musiker från både Isolation Years, Säkert och Kraja.

Gruppens motor får sägas vara Henrik Oja, gitarrist som i många år turnerat med Annika Norlin:

– Alltihop är ganska enkelt, jag och några kompisar har börjat göra låtar till den nya gruppen. Själv skriver jag gärna musik, men det där med texter känns lite besvärligt, jag blir sällan nöjd med mina egna försök.

Så han frågade Annika Norlin om hon kunde hjälpa till, och svaret blev ja. Redan på förhand har alltså "Honungsvägen" fem–sex texter skrivna av Annika.

– Fast hon tyckte att vi kunde be om hjälp med fler texter, så hon kollade med Martin som hon känner, berättar Henrik.

Och det blev ja igen:

– Hm, jo Henrik frågade mig någon gång i våras och jag skrev en text sedan han sänt mig några underlag på tänkbara låtar.

Vad skrev du om?

– Det där är verkligen jättesvårt att snacka om, jag minns knappt just nu, så jag tror vi låter det svaret vara, skrattar Martin.

Själv bor han sedan flera år i Stockholm och har i omgångar tagit paus med både Vapnet och Nord & Syd:

– Men vi ska nog ta omtag med Nord & Syd, kanske ut och spela lite till våren.

Senaste plattan med Nord & Syd rankas som årets tredje bästa på listan kritiker.se, som sammanställer snittbetygen för alla skivor som recenserats i svenska tidningar?

– Jo, det är verkligen kul. Men samtidigt har nästan inga rikstidningar skrivit något alls och den har inte spelats i P3 – därmed har den haft svårt att nå ut.

Annika Norlin har legat lågt med musikerkarriären medan hon pluggar till psykolog i Umeå, men fortsätter uppenbarligen att skriva.

Honungsvägen råkar vara den gata i Umeå där Henrik Oja själv bor.

Sångerska är Christina Karlsson, som även spelar keyboard i Invasionen, från Isolation years kommer Mats Hammarström och Daniel Berglund och från Kraja och Väärt kommer Frida Johansson. Henrik har förutom Säkert jobbat med Syket.

– Jag skulle säga att vi spelar vemodig svensk indie-pop med influenser från sent 1980-tal, men att vi förstås har ett eget sound.