Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Annika Östbergs historia berättas i Monolog

Sedan premiären för sex år sedan har Marga Pettersson spelat sin monolog "Fånge W 18968 Deasy" i hela landet – nu landar hon i länet.

Historien om Annika Östberg, som satt 28 år i ett amerikanskt fängelse, är ett livsöde som många svenskar följt och berörts av – inte minst tack vare Tom Alandhs dokumentärfilmer. Annika Östberg dömdes för dubbelmord i Kalifornien 1981.

1995 skickade skådespelaren Marga Pettersson sitt första brev till Annika Östberg. Det blev starten på en mångårig brevväxling, och sedermera vänskap, mellan de två.

Marga hade en idé om att berätta Annikas historia genom en scenframställning.

– Om det var något som även Annika själv var intresserad av, och det var hon, säger Marga.

Innan pjäsen fick sin nuvarande form som monolog var den en radiopjäs som arbetats fram ur brevväxlingen. Allt bygger på Annikas egna ord.

Under bara ett par månaders tid i slutet av 1990-talet kom pjäsen, boken "Sorgfågel: Annika Östberg berättar sitt liv" och Tom Alandhs första dokumentärfilm – vilka alla behandlade Annikas historia.

– Det var slumpen som gjorde att allt sammanföll, säger Marga som vid tiden också fick möjlighet att hälsa på Annika i fängelset.

– Jag fick ett arbetsstipendium för att göra en scenversion av pjäsen, så jag hälsade på Annika under fem dagar, och vi kunde vara tillsammans ganska fritt och pratade om allt.

Marga fick insikter i hur Kaliforniens kriminalvårdssystem fungerar och till slut har hon även sett hur en historia som Annika Östbergs, med bland annat drogproblematik kan vändas till något gott.

– Det är ett gripande och fascinerande öde. Det handlar bland annat om moral och skuld och man grips av hur svårartat livet kan bli genom en oskyldig första drogkontakt, säger Marga.

"Fånge W 18968 Deasy" i regi av Björn Melander, spelas på Fjällmuseet i Funäsdalen, …8 mars klockan 19.30.