Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånnsjön mest skyddsvärt

Världsnaturfonden har låtit framrösta de mest skyddsvärda naturområdena i alla län. I Jämtland blev det Ånnsjön.

Med sin sommarkampanj Svenska pärlor har Världsnaturfonden (WWF) låtit svenska folket rösta fram det mest skyddsvärda naturområdena i alla län. I Jämtland blev Ånnsjön vinnaren. På andra och tredje plats i länet kom Flatruet och Storsjödeltat i Härjedalen.

I motiveringen lyfts Ånnsjöns omväxlande omgivningar fram, med både blötmyr och torrbackar, något som ger förutsättningar för ett rikt fågelliv. Sammanlagt häckar cirka 100 fågelarter i området. Dessutom är det rastplats för många nordligt häckande arter.

Gemensamt för alla de pärlor som WWF låtit rösta fram är att de, förutom att de är vackra, innehåller många hotade arter eller livsmiljöer i behov av skydd.

– Tvärtemot vad många tror rankas Sverige lågt när det gäller naturskydd och biologisk mångfald i en global jämförelse. Sverige skyddar idag bara drygt hälften jämfört med vad regeringen sagt sig vilja få skyddat till år 2020, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWF vill med sin kampanj uppmana den kommande regeringen att dubblera anslagen i statsbudgeten för skydd av natur till fyra miljarder kronor per år.