Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AnnSofie Andersson (S) lovar: – Beslut i kulturhusfrågan före valet 2014

Vad händer efter ”Startskottet” för ett kulturhus i Östersund. Igår kväll möttes kulturfolk och politiker i ett debattsamtal på Gamla Teatern.

Kulturföreträdarna representerades av publicisten Jens Ganman och forskaren Wilhelm Skoglund och kommunalråden AnnSofie Andersson (S) och Karin Thomasson (MP) mötte upp från politiken. Utgångspunkten vart som sagt när händer något i frågan.

– Östersund är en stad med många olika kulturyttringar, men som inte syns utåt och därför flyttar många, konstaterade Jens Ganman. Det behövs något nytt nu när gamla varumärken som Peterson-Berger och Thomée håller på att fasas ut.

Vi är beredda att inventera kulturens behov och ge direktiv till ledningsgrupp och att engagera olika kulturyttringar för att se vad som behövs deklarerade AnnSofie Andersson. Men hon påminde samtidigt om att det inte fanns några pengar reserverade fram 2014.

Projekt och insatser som Björntanden och Färgfabrikens tillkortakommanden diskuterades.

– Jag är rädd att en kulturhusdebatt kan hamna i samma läge som det vi nu ser i arenadiskussionen, säger Jens Ganman.

– Det kan vi nog inte undvika eftersom det alltid finns en konflikt som ligger i demokratins natur, säger Karin Thomasson.

Panelen var överens om att varken Östersunds nya arena eller sporthallen tar bort behovet av ett kulturhus, även om de kan ta ett par tre stora evenemang per år. Ett centralt kulturhus fyllt av mängder av daglig verksamheter och möjligheter behövs.

Läget ska vara centralt och här gavs exempel som Storsjöteatern, gamla polishuset och biblioteket.

– Varför måste försäkringsbolag och banker ligga centralt vid torget när de inte vill ha kundbesök, undrade Karin Thomasson som syftade på länsförsäkringars glaskub på teaterns tak.

En del av debatten ägnades åt de två förstudier kring kulturens lokaler som pågår. En görs i kultur och fritidsnämndens regi och den andra av Fältjägarens Fastigheter. Både utredningarna ägnar sig åt att göra lokalinventeringar. Men vad de ska leda fram till var lite mer osäkert. Men från ”Startskottet” framhålls Luleå kulturhus och Dunkers kulturhus i Helsingsborg som föredömen. Vad det i slutändan blir är lite osäkert, men däremot kom besked om tidsperspektivet.

– Jag vill ha beslut under den här mandatperioden, även om det inte finns pengar förrän 2015. Det spelar ingen roll bara det blir bra, Storsjö Strand, länsbiblioteket eller teatern är tänkbara lägen, säger Karin Thomasson.

AnnSofie Andersson som tidigare sagt att ett förslag ska finns före valet 2014 är rimligt, tog nu ytterligare ett steg framåt i kulturhusfrågan.

– Jag hoppas på en bra utredning och som alla kan bli eniga kring. Det är sommaren 2011 nu och val 2014, och innan dess ska vi ta ett beslut.