Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AnnSofie: Inga nya investeringar före 2013

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) gläntar på dörren för att Östersunds kommun skulle kunna investera i ett kultur- och konserthus nästa budgetperiod – efter 2013.

– Det är inte orimligt att vi skulle kunna göra en sådan investering efter 2013. Men innan dess har vi inte utrymme i budgeten för ytterligare stora projekt och den bedömningen räknar jag med kommer att kvarstå.

ÖP berättade på onsdagen om den kvartett kulturarbetare som i maj ordnar en insamlingsgala för att överlämna en grundplåt till ett kulturhusbygge till kommunledningen.

– Jag tycker det är utmärkt att de engagerar sig och jag instämmer gärna i att kultur har en stor roll för att göra städer och områden attraktiva. Kultur liksom sport engagerar människor och är viktigt för att vi ska må bra och vilja bo på en ort.

AnnSofie Andersson anser inte att hon sagt att kommunen saknar visioner vad gäller kultur, möjligen att hon klargjort att man inte satt av pengar för ett bygge de kommande åren:

– Sedan kan jag hålla med om att idrotten varit mer duktig på att lobba för sina intressen än vad kulturens företrädare varit. Och därför välkomnar jag gärna aktioner och debatt kring kulturens behov, det är bra.

Men redan planerna på Björntanden handlade om att skapa en konserthall – visar inte det att det finns behov av sådana lokaler?

– Visst och där var näringslivet villigt att investera flera hundra miljoner, då var vi nära att kunna realisera de planerna.

Nu säger Daniel Kindberg till ÖP att han gärna hjälper till att finansiera en förstudie om en konserthall?

– Hoppsan, det var oväntat. Och kul. Om vi får en förstudie är det givetvis enklare att diskutera vad som kan vara en realistisk investering.

Det finns också en debatt om att placera event i den nya sportarenan – kan du förstå att kulturens företrädare är rädda för att de ska få utrymme någon enstaka gång när inte hockeyn behöver arenan?

– Absolut och vi för en diskussion om hur den arenan ska användas.

– Å ena sidan används den nuvarande ishallen redan i dag när Lasse Winnerbäck och andra kommer på besök. Men den lokalfrågan diskuterar vi.

– Exempelvis har Yran påpekat att en inomhushall behöver kunna ta upp till 3 000 personer för att vara riktigt attraktiv. Det ska arenan kunna klara.

Men blir då inte arenan en ersättning för en konserthall, så kulturen får nöja sig med den?

– Så behöver det inte bli. Och jag inser mycket väl att Östersund behöver en konserthall.

Och det du säger är att det skulle kunna bli verklighet efter 2013?

– Jag säger att det inte är orimligt. Jag vill inte utlova något sådant nu, men behovet finns och jag utesluter inte att det kan bli nästa stora investering. Och jag välkomnar debatten och att kulturens företrädare engagerar sig.

Samtidigt finns det nya besparingskrav inom kommunen?

– Vi har ett allmänt besparingskrav på 75 miljoner för 2012 och 2013 för att kunna redovisa överskott – därför har alla förvaltningar i uppdrag att redovisa vad som händer vid olika besparingar. Men på politisk nivå har vi inte tagit ställning till vad vi vill göra.