Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en hård svältkur väntar i Berg

Bergs kommun står inför ännu en hård svältkur.
Minskade skatteintäkter gör att man måste minska sina kostnader med minst 15 miljoner kronor för att klara 2010 års budget.

Det står klart efter den senaste skatteprognosen där kommunen bara kan räkna med skatteintäkter på 423 miljoner i stället för hittills beräknade 439 miljoner kronor.

– Nu vill det till att tänka till snabbt om vi ska kunna hitta sparobjekt som verkligen kan ge resultat under nästa år. Det är också extra viktigt att alla nu drar åt samma håll och samarbetar. Hela den kommunala organisationen måste ta sitt ansvar i det här arbetet, manade kommunchefen Britt Inger Stein-Öhrnell när hon på tisdagen informerade kommunfullmäktiges ledamöter om det nya skatteläget.

Den försämrade skatteprognosen för 2010 kommer samtidigt som skatteintäkterna för innevarande år också väntas bli lägre än budgeterat.

I december gavs beskedet att årets skatteintäkter blir 4 miljoner lägre än väntat. Nu har den prognosen försämrats ytterligare. Den senaste prognosen visar på ytterligare ett tapp med 2 miljoner kronor.

– Det innebär att vi redan efter två månader har försämrat vårt budgeterade resultat för i år med 6 miljoner kronor och är nu nere på 2,9 miljoner. Det är bräckligt, konstaterar Britt Inger Stein-Öhrnell.

I dagsläget pekar det nu åt nya och omfattande sparåtgärder för att kompensera både årets och nästa års minskade skatteintäkter.

– Vi måste se över allt som vi inte är skyldiga att ha i vår verksamhet, säger Britt Inger Stein-Öhrnell.

Ett nytt samarbete över kommungränsen ingår också i sparåtgärderna. Just nu ska Berg och Bräcke undersöka inom vilka områden man skulle kunna samarbeta.