Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu inget klartecken för vind­satsning på Glötesvålen

I sin projektbeskrivning skriver O2 Vindkompaniet att de har klart med koncession för elledningar till vindparken på Glötesvålen. Men bolaget har ännu inte fått klartecken från Energimarknadsinspektionen som avslår ansökan om förhandsmedgiv­ande.

Annons

Kvarnforsen Nät AB som ansökte till Energimarknadsinspektionen om förhandsmedgivande att få uppföra och ta i drift markförlagda 36 k V- kablar från en planerad transformatorstation, Nordiåsen och ut till respektive vindkraftverk inom vindkraftsanläggningen Glötesvålen.

I sin ansökan skriver man att vindkraftsanläggningen planeras att tas i drift augusti 2013. Denna tidplan förutsätter att de flesta större arbeten för byggnation av anläggning samt tillhörande vägar och ledningar startar i januari 2012. Detta förutsätter i sin tur att man får till en finansiering av anläggningen.

Den l december planeras så kallad ”financial close” för projektet, då finansiärerna godkänner och skriver på att de ska finansiera projektet. Vid detta datum ska alla avtal och tillstånd finnas på plats, detta inkluderar koncessioner för anslutningsledningar och det interna nätet.

Kvarnforsen Nät AB betonar att detta är ett finansieringsfönster som finns vid detta tillfälle, lyckas man inte få igenom transaktionen per l december vet man inte när detta tillfälle kan komma igen.

”Då är det stor sannolikhet att vindkraftsanläggningen inte blir av, i alla fall inom de närmaste åren.”

Men det argumentet köper inte Energimarknadsinspektionen som avslår ansökan.

Men enligt projektledaren Jan Olov Dahlin, O2 Vindkompaniet, innebär detta inget stopp för byggandet.

– Naturligtvis hade vi hoppats få ett annat svar, men detta innebär att vi kommer att få en lite längre handläggningstid.

Det är inte så att finansiärerna drar öronen åt sig nu?

– Nej, vi kommer att ha finansfrågan klar under december. Och tillsammans med våra jurister bedömer jag att vi kommer att få ett positivt besked från Energimarknadsinspektionen när de behandlat ärendet.