Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu mycket socker i barnens mat

Det har blivit bättre de senaste tio åren.
Men fortfarande innehåller många livsmedel som riktas till barn alldeles för mycket socker och salt, enligt en rapport.

Annons

– Det är väldigt onödigt att spä på allt socker som barnen ändå får i sig, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, som för femte gången kartlagt näringsinnehåll i livsmedel som marknadsförs till barn.

Rapporten rör bland annat flingor. Bäst var Frax frukostflingor från Frebaco och Havrefras från Quaker Oats, med 9–11 gram socker per 100 gram. Värstingarna var Honungspuffar och Choc'n Crisp från Brüggen med 42,2 respektive 37,5 gram.

Ungerth reagerar på att var fjärde granskad flingsort fortfarande innehåller över 30 procent socker.

Också mejeriprodukter har synats, där även många yoghurtar innehåller mycket tillsatt socker, säger Ungerth.

– Jag inbillar mig att företagen skulle tjäna ännu mer pengar om de hade nyttiga produkter som riktas till barn, säger hon.

Ungerth anser att föräldrarna behöver hjälp av tillverkarna för att rikta barnens tjatmakt i en konstruktiv riktning.

– Föräldrar tycker i allmänhet att om livsmedel ska riktas till barn så ska det i alla fall vara nyttiga produkter.

En annan produkt Konsumentföreningen Stockholm reagerar på är Dennis Hotdogs från Scan. Den innehåller lika mycket salt, 2,8 procent, som i den förra rapporten.

– Det ligger högt över jämförbara korvar, säger Ungerth.

Hon menar att konsumenter, läkare och forskare har fokuserat mer på sockrets skadlighet än på saltets.

– Företagen känner inget tryck i saltfrågan.

Jämfört med den första undersökningen 2005 tycks ändå utvecklingen generellt gå i rätt riktning.

– Det är fortfarande anmärkningsvärt många söta och feta produkter som riktas till barn, men det har absolut blivit bättre de senaste tio åren, säger Ungerth.