Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anonymt tips ledde till smutsigt kafé

Det anonyma tipset visade sig vara befogat. Ett av de mest populära kaféerna i centrala Östersund hade allt från falsk parmaskinka till smuts och räkor i för hög värme.

Det anonyma tipset handlade om att personalen inte tvättade händerna, om allmänt smutsiga förhållanden och om farlig temperatur i kylen och odiskade redskap som återanvänds.

Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna hade redan varit på besök i slutet av november och nu gjordes dels en uppföljning, dels en oanmäld inspektion med anledning av tipset.

Resultatet är att kaféet tvingas betala för sex timmars inspektion per år i stället för fyra.

De måste också skärpa sig på en rad punkter. På vissa punkter hade det däremot skett en förbättring jämfört med sist.

Så blev det nu godkänt på hur personalen kyler ned livsmedel. Det var också bra att avfallskärlet inte längre stod bredvid handfatet.

Men på en andra punkter var det inte godkänt.

Bevis för att det var riktig parmaskinka som serverades saknades. Räkorna i kyldisken borde inte ha det varmare än 4 grader men det hade de - nästan 7 grader. Det var smutsigt i frysen, dammigt i omklädningsrummet, smuts på kaklet och väggen i disken. Kött tinades i kärl direkt på golvet och annat kött med blodig påse förvarades bland grönsakerna mitt i kylskåpet vilket kan leda till föroreningar mellan de olika livsmedlen.

På grund av situationen på kaféet kommer det att nli fler inspektioner framöver.