Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrik gård testamenterad till kyrkan

En gård från 1600-talet och 159 hektar skog. Det är vad kyrkan i Klövsjö fått i ett testamente.

– Det var väldigt oväntat, säger Ann Christin Danielsson, ledamot i kyrkorådet.

Norgården kallas den gård som nu testamenterats till Klövsjö kyrka.

Totalt har fastigheten – med bland annat två bostadshus, ladugård och 159 hektar skog – ett taxerat värde på 3,6 miljoner kronor. Ursprungsfastigheten är från 1600-talet och det äldsta huset är byggt i början av 1800-talet

Mannen som ägde och bodde i huset avled våren 2012, och det kom som en total överraskning för kyrkan att hans önskan var att de skulle få ärva honom.

– Det var oväntat för oss att vi fick det. Testamentet var väldigt kortfattat. Det stod bara att gården skulle tillfalla Klövsjö kyrka till 100 procent, säger Ann Christin Danielsson.

Jurister kopplades in för att reda ut vad testamentet egentligen innebar, och vad som var möjligt att göra. Man har även inbjudit till möten för byborna, för att samla in synpunkter.

– Vi har fått en del förslag, som att göra om det till äldreboende eller museum, säger Ann Christin Danielsson.

Efter mycket funderande i kyrkonämnden har slutsatsen blivit att gården ska säljas. Men det har inte varit ett lätt beslut.

– Jag vill inte att kyrkan ska framstå som girig. Vi är väldigt tacksamma för gåvan, säger Ann Christin Danielsson, som hoppas att någon som vill bo och verka i byn köper gården.

Hon får medhåll av Inga-Britt Morlind, kyrkonämndsledamot.

– Risken finns förstås att någon skogsplundrare köper, och att husen får stå tomma. Det är min största fasa, säger hon.

I nämnden har de resonerat kring att kyrkan under många år faktiskt avyttrat fastigheter, så att nu plötsligt äga och ansvara för en gård som Norgården ser de inte som någon realistisk möjlighet.

– Det är bättre med en påse med pengar, säger Inga-Britt Morlind.

– Och pengarna vi får in har vi sagt ska gå till verksamheten, inte till att renovera eller bygga. Vi tänker att vi ska kunna använda de som en extra guldkant och satsa på i första hand barn och musik. Kanske hålla några fler arrangemang än tidigare, säger Ann Christin Danielsson.

Kyrkonämnden har tagit beslutet att föreslå en försäljning, men först i november blir det helt klart vad som händer, när kyrkofullmäktige sammanträder och ska ta det slutgiltiga beslutet.