Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrika Lyransgården brann ner till grunden

24 brandmän gjorde allt i sin makt för att rädda Lyransgården.
– Men vi lyckades ­inte. Branden spred sig ­oerhört fort, sa räddningschefen Lars Nyman.

När räddningstjänsten kom fram till Lyransgården i Fåker var det kraftig rökutveckling från den ena kortsidan av huset.

– Branden ser ut att ha startat i någon form av uthus. Men jag har ingen aning om varför det började brinna. Jag vet inte vad som förvarades där inne, sa räddningschefen Lars Nyman.

– Jag vet att det var en entreprenörsfirma där. Men det där är polisens jobb nu.

Räddningstjänsten från Brunflo var först på plats och första insatsen var att ta sig in i lägenheten på övre våningen.

– Man visste inte om det äldre paret som bodde där fanns kvar i lägenheten. Därför bröt sig rökdykare in i lägenheten. Andra uppgiften innan brandbekämpningen började var att få ut de gastuber som fanns i källaren. Hade vi inte fått ut dem hade vi varit tvungna att göra en avspärrning 300 meter från huset.

det ut som att räddningstjänsten skulle kunna rädda den anrika byggnaden.

– Ja, vi gjorde en massiv insats och var som mest 24 man som jobbade. Men det visade sig vara en för svår byggnad där det inte fanns några brandbegränsningar. Det brann i salongen, i lägenheten och på vinden samtidigt. Det gick inte att skära av eldhärden som vi hoppades på, sa räddningschefen Lars Nyman.

Han kunde bara konstatera att huset inte skulle gå att rädda.

– Naturligtvis är det tråkigt. Jag såg också att huset måste ha betytt mycket för byborna. Det var många utanför avspärrningarna som grät öppet, sa Nyman.

– Nej, bara lite böcker och lite småtjafs från biblioteket. Vi fick reda på att det fanns dyrbara målningar och vi hoppades att kunna rädda dem. Men vi fick reda på att det inte var vanliga tavlor utan de var målade direkt på väggen. Då blev det ganska svårt att rädda.

Nu inleds en kriminalteknisk undersökning för att ta reda på varför det 106 år gamla huset började brinna.