Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrikt vinområde med prisvärda viner

Italiens viner har blivit en succé i Sverige och säljer mer än något annat land. Nära var fjärde flaska som såldes på Systemet det första halvåret i år var italiensk – av de röda nästan var tredje.

Sune Liljevall har i sommar besökt tre klassiska italienska vinproducenter som tillverkat viner som vi svenskar uppskattat länge:

Luigi Righetti i norditalienska Valpolicella som var tidigt ute med nu så populära amarone och ripasso, kooperativet som gör populära Copertino och i detta avsnitt Candido i Apulien på den syditalienska klacken.

Annons

Redan de gamla grekerna… Det slitna uttrycket passar faktiskt bra när man ska beskriva syditalienska Apulien. För här odlade grekerna vin redan under antiken och såg landsändan som ett perfekt vinområde som de gav namnet Enotria ‧ (Vinlandet). Landsändans bördiga slätter gör att regionen fortfarande hör till Italiens största vinområden.

Längst ner på klacken i Apulien ligger distriktet Salice Salentino där man producerar viner på druvan negro amaro – ibland uppblandade med andra druvor som montepulciano och malvasia nero. En av de mer betydande vinproducenterna i området är Candido som ägs av de två bröderna Giacomo och Alessandro Candido som äger över 180 hektar vingårdar och arrenderar drygt 250 hektar. Vinerna – cirka 2 miljoner flaskor om året varav 90 procent röda – tillverkas i två egna vinanläggningar i området.

Alessandro (Sandro) tar emot mig för en provning av företagets viner. Han visar sig också vara en riktigt bra kock och slänger vid min ankomst snabbt ihop en delikat pastarätt som han bjuder på efter genomgången av vinerna (även om jag misstänker att några damer i kulisserna nog hjälpt till en del…).

Det första rödvin som Candido skapade och började buteljera var Capello di Prete som till 100 procent görs på 40-50 år gamla stockar av negro amaro som numera får mogna en tid på nya franska ekfat. Fortfarande är vinet en av hörnstenarna i produktionen och enligt mitt tycke ett av Systembolagets allra mest prisvärda italienska rödviner.

Ett succévin i Sverige är också Candidos Salice Salentio, som nyligen bytt utseende med namnet La Carta stort på etiketten tillsammans med den gamla apuliska kartan. Smaken är lyckligtvis sig lik med generösa inslag av mogna körsbär, russin, choklad och lädertoner på smakpaletten. Även här dominerar negro amaro-druvan, dock utan inslag av ny ek.

Sverige är den absolut viktigaste marknaden för Candido som exporterar drygt 80 procent av sina viner. Och på Systemet är de faktiskt billigare än på någon annan marknad.

Vi har väldigt låga priser i Sverige för att försöka behålla försäljningsvolymen i den hårda konkurrensen, säger Sandro Candido.

Som exempel kostar Capello di Prete 9 euro i Italien och 79 kronor i Sverige. Salice Salentino kostar 8 euro på plats, 69 kronor i Sverige. Fantastiskt plånboksvänliga priser för kvalitetsnivån. Det handlar dessutom om mycket matvänliga viner som fungerar fint till de flesta kötträtter, och då gärna rustika, mustiga köttgrytor.

Jag imponeras faktiskt av flertalet viner i Candidos portfölj som jag testar vid besöket. Här finns en unik, områdestypisk identitet som känns befriande i en tid när många viner likformas till en internationellt gångbar, publikt opportunistisk middle of the road-karaktär.

Sune Liljevall

Viner från Candido på Systembolaget

(Viner med femsiffriga nummer finns i beställningssortimentet)

Röda viner

La Carta Salice Salentino Riserva 2008 (7570) 69 kr

Capello di Prete 2008 (2727) 79 kr

I Satiri Riserva 2006 (70299) 99 kr

Duca d’Aragona 2006 (73314) 129 kr

Rött vin (sött)

Aleatico 2001 (85701) 50 cl/119 kr

Rosévin

Le Pozzelle Rosé 2011 (70202) 75 kr