Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansiktet är fårat men blicken klar – Janne Norberg en sjuttioplussare ständigt på jakt efter nya segrar

Travkusken Janne Norberg är femfaldig vinnare av Hotingveckans körsvenschampionat. Han kan vara på väg mot sitt sjätte.

Ansiktet är fårat men blicken klar. Prästbetyget visar 70 plus men det hindrar honom inte från att fortsätta tävla mot eliten. Gästspelen i Hoting varvas nämligen med styrningar både på Gotland och i Örebro samma vecka. När storfräsaren Robert Bergh tar hand om sin filial i Frankrike ringer han nämligen sin polare Janne Norberg och ber om hjälp med styrningarna i Sverige. Den här veckan är det fem uppsittningar på Skrubbs i Visby och kvällen därpå sex hästar som ska köras på Adolfsberg utanför Örebro. Men han pusslar in Hoting både före och efter stortravet.

– Ursprunget är här och på de mindre banorna i Norrland. Jag trivs ofantligt bra med den genuina miljön i Hoting. Det är inte så märkvärdigt, men trevligt, slår Janne Norberg fast.

– Jag är stolt över att fortfarande få sådant förtroende som Robert Bergh ger mig. Det visar att åldern egentligen inte har någon betydelse. Men det gäller att vara alert. Hänga med och inte tappa tempo. Den dag jag känner mig passé i loppen är det bara att lägga av, säger travtränaren från Umeå, som en gång växte upp på ett jordbruk i Nordingrå.

Nu står han och hänger på staketet vid stallbackssvängen i Hoting. Det är lördag lunch och han väntar in dagens första uppsittning. Innan Hotingpremiären är undanstökad blir det två dagssegrar och ett första steg mot kanske ett nytt championat. Norberg har fem titlar sen förut i Hoting. Han vet hur psalmerna går runt ovalen på Andersnäset.

När det begav sig på tidigt 1970-tal började han på Dannero. Portgången var trög. Ekonomin gick åt fanders.

– Efter två år tvingades jag åka hem till farsan i Nordingrå och låna pengar. Det var inte kul, minns han.

Hästarna drog ändå och senare blev det Umeå och en framgångsrik karriär som proffs i Västerbotten – en tillvaro som avslutades för ett år sedan. Nu kör han sina egna hästar, men oftast andras. Varumärket Janne Norberg är starkt. Uppsittningarna blir därför många.

Tankar på pension existerar inte. Fysiken är god – inte ett kilo extra finns innanför tävlingsdressen.

– Jag kommer nog i läsarkostymen än i dag, skrattar Janne där han står och morsar på i princip varje ansikte som drar förbi. Femtiotre år i branschen innebär ett visst personligt kontaktnät.

Han tackar högre makter för sin hälsa.

– Du tänker inte på det mitt i rusningen, men när någonting händer blir det plötsligt påtagligt.

I vintras blev han orkeslös. Försvann från scenen i ett par månader. På hälsocentralen undrade läkarexpertisen vad det egentligen var för en figur som dök upp. Janne Norbergs journal var blank. Ett vitt ark. Han hade aldrig tidigare behövt sjukvårdshjälp.

– Ingen hittade något fel, men jag kvicknade i och kunde tack och lov återuppta körningarna.

På den vägen är det. Travet ska ha sitt. Det är Norbergs liv och han fasar för att tvingas sitta i en lägenhet och rulla tummar.

– Då kan det gå fort utför inbillar jag mig. Nej det gäller att vara sysselsatt och bry hjärnan med diverse spörsmål.

I femårige Faks Kevin har han dessutom fått en ny kelgris som tagit åtta segrar och som i förra veckan rekordsänkte från 1,30 till 1,26 i Lycksele.

– Där har jag min pensionsförsäkring. En lugnt tagen häst med enorm inneboende kapacitet, honom ska jag ha kul med framöver, säger han med något drömskt i blicken.

Först är det ändå Hotingveckans andra tävlingskväll, (tisdag) som gäller. Sex uppsittningar borde ge ytterligare ett par segrar innan han jäktar iväg både till Visby och Örebro och körning om storkovan i många lopp inom V86 och V64.

– Kul det här, ler han och tycks leva efter devisen evigt ung – en travets hedersman still going strong.