Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansiktet ska avslöja livslängden

Forskare i USA tror att de snart kan räkna ut en människas förväntade livslängd genom att analysera ett ansiktsfotografi. Tekniken kan bli en väckarklocka för dem som lever osunt - men också leda till diskriminering.

Forskare vid University of Illinois arbetar för fullt med att utveckla ett datorprogram som på ett ungefär ska kunna räkna ut hur många år som en människa har kvar att leva, skriver Washington Post.

Kärnan i arbetet med den nya tekniken är att det redan i dag går att visa på ett statistiskt samband mellan förväntad livslängd och hur ung en person ser ut i ansiktet, enligt forskarna.

Förhoppningen att mjukvaran ska kunna läsa av hur långt ett ansikte har åldrats, jämföra resultatet med personens faktiska ålder, och därefter presentera en slutsats.

Men samtidigt som tekniken är tänkt att motivera människor att leva mer hälsosamt finns alltid undantag från regeln, påminner forskarna. De som röker ett helt liv - och därmed åldras snabbare i ansiktet - kan bli äldre än de som lever hälsosamt.

Risken finns också att tekniken leder till att personer med åldrade ansikten diskrimineras av arbetsgivare som inte vill satsa på en anställd som löper större risk att dö ung, varnar en forskare vid Michigan State University.

TT