Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansökan i regionfrågan måste lämnas före påsk

Betänketiden för landstinget i Jämtland i regionfrågan har kortats betydligt.

– Före påsk måste en ansökan komma till regeringen för att hinna med en region­bildning 2015, säger Mats Sjöstrand, statens utredare.

– Då har vi tänjt tiden till det yttersta, fortsätter Mats Sjöstrand.

Det förändrar tidtabellen helt, åtminstone i förhållande till vad landstingsfullmäktige tidigare i veckan kom fram till. Då menade landstingsrådet Robert Uitto (S) att november 2012 skulle ett eventuellt regionbeslut tas.

Den tidsramen förkastar Mats Sjöstrand.

– I november är det försent att behandla en ansökan inför 2015, säger Mats Sjöstrand.

Han har också gjort klart att en regionbildning med Jämtland-Västernorrland inte kommer tas med i den rapport han lämnar till regeringen nu i december.

Det beskedet lämnade han till Robert Uitto och den andra politikern från länet, Maria Söderberg (C), som han träffade i Stockholm i går.

– Vi måste gå till alla partier och se om det finns en majoritet för att göra en ansökan tillsammans med Västernorrland. Är det möjligt så fortsätter vi, säger Robert Uitto.

– De som trodde att vi har hela nästa år på oss att diskutera, måste inse att det inte blir så.

I praktiken måste ett fullmäktigebeslut tas senast i mars för att hinna nå regeringen före början av april. Även Maria Söderberg vill jobba vidare med en regionansökan trots att det nu brinner i knutarna. Men först har de två landstingen en läxa göra.

– Vi har förstått att det är viktigt att även alla kommuner är med och säger sitt. Möjligen har jag inte varit tillräckligt påläst kring landstingets ansvar för processen tidigare, men jag förstår nu att det ska synas att även kommunerna varit med i arbetet.

Det är kort betänketid?

– Ja, men det borde gå, men det är klart att det ska kompletteras med en analys av ekonomin. Men också att kommunerna i Jämtlands och Västernorrlands län ska få säga sitt.

Hinns förankringen av regionbildningen med på bara fyra månader, när processen hittills pågått i flera år utan att frågan lyfts ut befolkningen?

– Nu tar du väl ändå i, den här frågan har diskuterats i många år.

Men tror du fortfarande på det här?

– Ja jag är optimist, säger Maria Söderberg.