Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställda inom välfärden ofta sjuka

Vård- och omsorgspersonal tillhör de som är mest drabbade av sjukfall, visar statistik från Försäkringskassan. Andra yrken inom välfärden med hög sjukfrånvaro är förskollärare och fritidspedagoger.

Annons

Flera välfärdsyrken tillhör de som är mest drabbade av sjukfall, visar ny statistik från Försäkringskassan, som Dagens Nyheter rapporterar om.

Yrkeskategorin vård- och omsorgspersonal hade 83 000 sjukfall som varade längre än två veckor på drygt en halv miljon anställda i fjol, vilket gör att gruppen har näst mest sjukfall i förhållande till antalet anställda. Endast kategorin "övriga servicearbetare" kommer högre upp.

Andra yrken inom välfärden med hög sjukfrånvaro är förskollärare och fritidspedagoger, sjuksköterskor och barnmorskor.

– De som blir sjuka mest arbetar ofta med att ta hand om andra, om våra barn, om våra gamla och sjuka. Det är enormt viktiga tjänster för samhället och man kan tycka att arbetsgivarna borde ta bättre hand om sina anställda, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

TT