Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansträngt år för polisen med omorganisation och flyktingkris – polischefen varnar: "Vi kommer inte att räcka till fullt ut"

Mitt uppe i en historisk omorganisation som dragit ut på tiden måste polisen hantera sin del av flyktingkrisen och en turistsäsong som precis har börjat. Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är orolig för att slitna medarbetare och underbemanning kommer att påverka verksamheten.
– Vi kommer troligtvis inte att hinna med vissa mängdbrott i samma takt som tidigare, säger han.

Det har varit ett omvälvande år för svensk och jämtländsk polis. Länet ingår sedan ett år tillbaka som ett av fyra polisområden i region Nord som i sin tur är en del av en samlad svensk polismyndighet. Stephen Jerand berättar om en omorganisering som tar tid.

– Det är som att äta upp en elefant, man får äta en bit i taget, det går inte att svälja den på en gång. Jag tror inte att den nya organisationen är fullt ut på plats förrän 2017.

Stephen Jerand säger att det är otroligt mycket som ska genomföras. Strukturella skillnader möter kulturella skillnader i de gamla polismyndigheterna.

– I det stora hela så är förflyttningen på god väg, det vill jag påstå, sen är det vissa delar som går långsamt och trögt och som jag inte är särskilt nöjd med, säger han.

I takt med att allt fler flyktingar har kommit till Sverige och Jämtland i början av hösten har polisen fått mer att göra. Dels handlar det om att bevaka och skydda boenden mot bränder, något som länet hittills har varit förskonat ifrån. Men det handlar också om att skapa relationer och visa upp "en demokratisk polis".

– Många av de människor som kommer har ju en bild av både polis och militär som inte är alltigenom positiv, säger Jerand.

Men den stora arbetsökningen står antalet ingripanden för. Det rör sig om bråk, misshandel, hot och olika konflikter på länets asylboenden. Enligt Stephen Jerand gjorde polisen 31 ingripanden kopplat till asylboenden eller hem för ensamkommande barn i oktober månad. I november gjordes i snitt tre utryckningar per dag, totalt 91 stycken, och fram till den 16 december gjordes 48 ingripanden.

Polischefen: trängseln på asylboendena skapar problem (2015-10-30)

Länets största boende, Continental Inn i Åre, med drygt 600 asylsökande är det boende som sticker ut enligt Stephen Jerand. Han ser Migrationsverkets beslut om minskad boyta från fem kvadratmeter per person till tre kvadratmeter per person som en stor del av problemet.

– Det är bara att gå till sig själv. Hur vore det att leva på tre kvadratmeter?

Enligt Jerand sker också en ökning av hot mot boendepersonal samt en ökad problematik kring alkohol och droger, främst cannabis, i takt med att fler asylsökande kommer. En annan aspekt som han lyfter fram är i viss mån religiösa och kulturella konflikter.

– Vi har haft ett flertal frihetsberövade under den här perioden och det i sig skapar en ny utmaning för vår utredningssektion. Kostnaden för tolktjänster har rasat i höjden.

Stephen Jerand tycker också att det är problematiskt med asylboenden på orter långt från polisen, till exempel i Gäddede, Hoting och Hede.

– Vi har en dialog med Migrationsverket att vi gärna vill vara med när de väljer ett boende, helst så nära där vi har en rimlig chans att nå med en polisresurs.

Hur ska man lösa det om du får önska?

– Jag skulle önska att man rev upp förtätningsbeslutet. Det har skapat problem, människorna får problem att leva, sen kan jag tycka ibland att det blivit lite panik i flyktingmottagandet. Att man måste pressa ut folk för att kunna ta emot så många som möjligt.

– Jag tycker att det ska vara en kvalité i att ta hand om människorna, vettiga sysselsättningar, och informera om hur det fungerar i Sverige, säger Jerand men betonar att den stora andelen av de som kommit sköter sig bra.

Som om det inte vore nog glest med poliser i länet har poliser skickats till Skåne under hösten för att hjälpa till med gränskontroller. Och efter nyår införs id-krav för gränsresenärer, enligt Jerand innebär det mer arbete eftersom polisen i länet måste göra stickprovskontroller mot gränsen till Norge. Under jul och nyårshelgerna startar dessutom turistsäsongen på allvar och av erfarenhet är det en resurskrävande period för polisen.

– Det fungerar oftast väldigt väl men det är ju stort alkoholintag på helgerna och problematik kring det så klart, säger Jerand.

Fixar ni det?

– Det kommer nog att märkas den närmsta tiden att vi inte kommer att räcka till fullt ut.

Vad är det som kommer att bortprioriteras först tror du?

– Ja vi tittar på det i ledningsgruppen och det är klart att vissa delar av utredningsverksamheten kan få problem med att klara av vissa mängdbrott.

– Mindre bedrägerier, snatteri, och andra enklare brottsbalksbrott kommer vi troligtvis inte att hinna med i samma takt som tidigare.

Vad behövs, fler poliser?

– Ja, självklart är det så och det är likadant med de andra tre polisområdena i region nord. De är lika hårt ansträngda.

Stephen Jerand nämner också den höjda terrorhotnivån som en ökad belastning och han flaggar för att framöver kommer gränspolisen få mer att göra.

– Ett flertal kommer att få avslag och då ska ju de verkställas ur riket och det är ju något som till stor del hamnar hos polisen när inte Migrationsverket lyckas få folk att frivilligt resa ut ur landet, säger han.

Jag frågar om det enbart handlar om mer resurser, pengar och poliser, eller om det faktiskt går att effektivisera verksamheten?

– Vi jobbar hela tiden med effektivisering och vi har ett avrapporteringssystem som man kan bli gråtfärdig över ibland, det är omständigt och det produceras mycket papper och datamiljön är väl inte den bästa tänkbara hitintills.

– Det som politiker skulle kunna göra med några snabba penndrag är väl egentligen att man tar bort arbetsuppgifter för polisen, säger Stephen Jerand och nämner bland annat inspektion av skjutbanor, hantering av djurärenden, hittecyklar och hittegods i viss mån.

Trots alla problem säger Jerand att det har varit ett bra verksamhetsår, polisen i länet har "levererat" goda resultat, det vill säga en bra andel utredda brott, levererade förundersökningar till åklagare med mera. Men efter ett intensivt år känner han en viss oro för sina medarbetare som han beskriver som proffsiga och lojala.

– Vi måste vårda vår personal så att de klarar av den situation som vi har nu, säger Stephen Jerand.

Läs mer:

► Polisförbundet: "Gör halt i omorganisationen"

► Polischefen svarar facket: "En god början"

För ett år sedan: Stephen Jerand: "Man kommer längre från medborgarna" (2015-01-17)

ÖP har tidigare skrivit att oroligheterna ökar på Grytans flyktingförläggning (2014-10-02)