Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvaret faller på regeringen

Talesättet "operationen lyckades - patienten dog" har blivit en makaber realitet när det gäller polisens omhändertaganden av mentalsjuka personer.

I förrgår var det dags igen: I Partille utanför Göteborg avled en 65-årig man av ett skott från polisvapen.

Det finns en rad frågetecken kring dödsskjutningen och innan de rätats ut ska inte alltför vidlyftiga slutsatser dras. Men liksom i fallet med dödsskjutningen av en 69-årig man i Husby i fjol måste frågan ställas varför en manstark polisinsats måste utmynna i att en uppenbart psykiskt störd människa skjuts till döds.

Den numerära övermakten, den sjukes beväpning och riskerna för dennes och omgivningens liv och hälsa är nyckelfaktorer vid omhändertaganden av mentalsjuka personer. I Partille hade enligt uppgift en kvinna och ett barn låst in sig i ett rum för att skydda sig Det var i samband med fritagandet av dem som 65-åringen gick till attack med eggvapen och skadade en polis i handen.

Ett par meningar från Wikipedia speglar väl mentaliteten bakom den tandlösa Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT: "Kraven på tvångsvården är i Sverige högt ställda eftersom den påtvingas människor och bör vara ett uttryck för omsorg och solidaritet. Tvånget ska ytterst syfta till att åter göra människan till en autonom person."

För den som själv deltagit i verkställandet av sådana omhändertaganden ter sig lagens andemening närmast brottsligt naiv. Att alliansregeringen under sina åtta år inte gjort något åt den är obegripligt. Lika obegripligt som att ett halvdussin tungt utrustade poliser inte ska kunna banka ned en förvirrad människa i stället för att arkebusera denne.

Så kära regering, skriv om LPT i grunden och sätt stopp för dödandet av psykiskt sjuka.