Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet poliser i Härjedalen minskar

Idag finns endast sex tillgängliga poliser i Härjedalen för yttre tjänst som kan schemaläggas under helger och kvällar. Trots att antalet människor flerdubblas i kommunen under högsäsong blir det ingen förstärkning.

– Naturligtvis är det ingen optimal situation. Vi lever i en verklighet där antalet poliser i glesbygden minskar men under vissa veckor borde vi vara dubbelt så många poliser, säger Håkan Andersson vid polisen i Sveg.

Vintersäsongen har startat på allvar i fjällen vilket gör att antalet människor i Härjedalen flerdubblas. Hos polisen möter man detta med att minska bemanningen med en tjänst. En polis lånas ut till Åre där polisen som tidigare år förstärker upp. Den redan underbemannade kåren i Härjedalen blir ännu mindre.

De långa avstånden och framför allt att de stora besöksdestinationerna, Funäsfjällen, Vemdalen och Lofsdalen ligger utspridda gör att det är näst intill omöjligt för polisen att vara synlig på varje ort. Framför allt med den personalstyrka som finns tillgänglig.

– Vi sliter med schemaläggningar och prioriteringar varje dag, men det är omöjligt att hinna med allt.

– Det har aldrig varit så många poliser i länet som i dag, men tyvärr är det inget som vi i ytterområdena märker av, säger Håkan Andersson.

Många har reagerat de senaste åren att det plötsligt verkar finnas stora resurser när det gäller exempelvis jaktbrott, eller som senast, då polisen åkte helikopter för ett inbrott?

– Jag kan till viss del förstå att en del människor tänker så, det är beslut som inte vi tar men i slutändan är det oftast vi som får de ärendena.