Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antibiotikaminus ger mångmiljonplus

18,7 miljoner kronor från staten i stället för 4 miljoner, Jämtlands läns landsting får hela 14,7 miljoner i extra statsstöd för att sjukvården i länet är bra på att minska användningen av antibiotika.

Svenska staten och kommun- och landstingsorganisationen SKL har kommit överens om en satsning på totalt 2,5 miljarder kronor fram till utgången av 2014 för att öka patientsäkerheten.
Alla Sveriges 21 landsting har i år klarat tre av de fyra grundläggande kraven:
Det är att mäta medvetandet om patientsäkerheten hos minst 25 procent av hälso- och sjukvårdspersonalen.
Det är att på minst 75 procent av alla sjukhusavdelningar inom slutenvården mäta hur den grundläggande hygienen sköts, och att de regler som finns om klädsel följs.
Det är att mäta förekomsten av trycksår hos patienterna på minst 50 procent av alla sjukhusavdelningar.
Landstingen får dela på 300 miljoner kronor för detta och pengarna delas ut i förhållande till folkmängden. Jämtlands läns landstings del blir strax över 4 miljoner kronor.
Men det fjärde kravet klaras bara av tre landsting. Förutom Jämtlands läns landsting är det bara landstingen i Västernorrland och Värmland som klarar att med 10 procent minska förskrivningen av antibiotika till patienterna inom öppenvården.
Tillsammans delar de tre på 75 miljoner kronor. Fördelningen utifrån folkmängd ger Jämtlands läns landsting drygt 18,7 miljoner kronor.
Men om också detta krav hade belönats med 100 miljoner kronor, som det sades i den ursprungliga överenskommelsen, hade det gett landstinget ytterligare drygt 7 miljoner kronor och totalsumman hade nästan nått 25 miljoner kronor.