Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen EM-guld till Martinsson

Äntligen fick han sitt efterlängtade EM-guld.

– Någon gång ska man ha flyt också, sa Emil Martinsson efter segern i running target.

Mästerskapet i Odense, Danmark blev Martinssons bästa i karriären. Brons i onsdags, guld (blandade lopp) i går.

– Ja, det är det ju. Men 385 poäng ska inte räcka till guld. Det har det inte gjort på många år, säger Emil, vars personrekord är på hela 393 poäng (två högre än världsrekordet).
Den här gången räckte 385. Martinsson tog guldet, en poäng före Vladyslav Prianisjnikov, Ukraina och två före Maxim Stepanov, Ryssland.
En fantastisk prestation med tanke på att svensken tävlar mot konkurrenter som i många fall är heltidsproffs.
– Jag jobbar heltid och har 30 timmars övertid per månad. Vi är inte på samma planhalva (när det gäller förutsättningar). De flesta är häpna över att jag och Niklas (Bergström) kan konkurrera med proffsen, berättar Emil.
Svensken har genom åren samlat på sig mängder av medaljer i VM och EM. Guldet i Danmark var hans 26 (!) medalj genom tiderna.
Fördelningen är fyra guld, elva silver och elva brons. Dessutom två JEM-guld och en fjärdeplats i OS i Aten, 2004.
• Då är samlingen komplett då?
– Ja, fast det betyder inte så mycket. Visst är det roligt. Nu slipper man fundera på det där guldet.
• Ännu en medalj till prisskåpet hemma i Håxåsen?
– Du menar skrivbordslådan?
• Är det där du förvarar dina medaljer?
– Ja, det är inte så viktigt. Däremot är det synd att jag inte dokumenterat mina tävlingar bättre. Det hade varit roligt att ha så här i efterhand.
Anspråkslös och lugn. Det är så han är, Emil Martinsson. Kanske är det därför som han är så bra och så stabil när det drar ihop sig till mästerskap.
Det är något han stryker under på. Han vet vad som krävs, han har rutin från många stortävlingar och hetsar inte upp sig i onödan.
En annan anledning, tror Emil, är att han efter OS i Aten inte skjuter med lika många krav.
– Efter Aten har det blivit färre av alla "måsten". Ett OS är så ohyggligt mycket större än VM och EM, med enorm massmediabevakning. Nu kan jag skjuta mer avslappnat.
Nu väntar en helg hemma i Håxåsen. Därefter SM i vår och EM utomhus i Tyskland i juli. Men också drömmar om att running target ska återupptas på OS-programmet.
– Ja, naturligtvis.
Den andra jämten i EM är Fältjägarnas luftgevärsskytt Jörgen Persson. Han gjorde seniordebut i stora sammanhang och slutade på 57:e plats.


Fotnot: I running target blandade lopp skjuter varje skytt 40 skott, fördelat på två omgångar. Tavlan kommer oregelbundet i snabba eller långsamma lopp.