Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen en delegation för jämställdhet

Regeringen har tillsatt en ny delegation som ska främja ett jämställt arbetsliv och minska lönegapet mellan kvinnor och män.

Det är ett välkommet besked som rimmar väl med de krav som Vision länge drivit. En utgångspunkt för delegationens arbete är den svenska arbetsmarknadsmodellen där parterna ansvarar för lönebildningen. Delegationen ska analysera vad regeringen och parterna kan bidra med för att nå jämställdhet i arbetslivet och minska lönegapet.

Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader och i sektorer där de flesta är kvinnor tjänar alla, inklusive männen, mindre än vad man gör i sektorer där det jobbar flest män. Vision har under en tid fört fram ett krav om att inrätta en jämställdhetskommission bestående av fack, arbetsgivare och representanter från regeringen. Syftet är att diskutera och komma med förslag på åtgärder som kan minska dessa strukturella löneskillnader.

Vi har uppvaktat politiker, gjort undersökningar, skrivit debattartiklar, bildat en Facebook-grupp och arrangerat seminarier där vi diskuterat frågan. Många har hållit med oss i sak, men vi har saknat det politiska åtagandet. Förklaringen vi fått är att det är parternas uppgift att sköta lönebildningen, utan inblandning från staten.

Men eftersom frågan är mycket större än vad vi som enskilda parter klarar att lösa, har Vision efterlyst ett forum där parterna och politiken kan mötas och ta ett gemensamt ansvar. Därför känns det nu glädjande att regeringen lyssnat till våra krav! Med en delegation för ett jämställt arbetsliv ser vi en möjlighet att skapa viktiga arenor för samtal mellan parterna och regeringen om hur vi råder bot på ojämställda löner och den könsuppdelade arbetsmarknaden.

För visst är det ovärdigt ett land som strävar mot jämställdhet att kvinnor som grupp bara tjänar 85 kronor för varje hundralapp som män tjänar? Dessutom är löneskillnaderna ett problem för vår välfärdssektor, som är kvinnodominerad. Vill vi ha fortsatt hög kvalitet i välfärden måste vi kunna attrahera unga akademiker och behålla den bästa personalen. Då kan vi inte ligga efter lönemässigt på grund av samhällets förlegade värdering av kvinnligt och manligt arbete.

En delegation för ett jämställt arbetsliv är inte någon ”quick fix” som kommer att få bort alla löneskillnader mellan könen. Men förhoppningsvis är det början på ett aktivt arbete där vi fackliga organisationer tillsammans med arbetsgivare och politikerna tar ett gemensamt ansvar.

Catarina Antán
Vision kommunavdelning i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel