Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ett helhetstänk

När landstinget i går presenterade sina sparplaner var inte penningnivån det mest väsentliga. Minst lika intressant var att tjänstemän och medarbetare äntligen har lyckats riva barriärer och diskutera omställningar utifrån ett koncernperspektiv. Förhoppningsvis ger det ett effektivare landsting.

Många har efterlyst kraftfulla genomlysningar av hur det jobbas inom landstinget. I Karolinaprojektet skars åtskilligt i en då omfattande och delvis ineffektiv administration. Sen dess har landstingets ekonomi fortsatt halta. Vårdkostnader har skjutit i höjden. Det senaste året har dessutom kraftigt minskade skatteintäkter försämrat läget ytterligare.

att hymla om: När landstinget jämförts vid ett privat företag som har att jobba på marknadsmässiga villkor, så har många ofta ifrågasatt det offentligas effektivitet. Just detta ifrågasättande ska inte ens behöva göras. Vården måste vara effektiv, av hög kvalité samtidigt som skattemedlen används optimalt.

att landstinget äntligen tar ett helhetsgrepp. Att de går utanför gängse ramar. Vrider och vänder på varje detalj. Vid gårdagens presskonferens talades om 950 listade punkter i prioriteringsordning. Vilket vittnar om både arbete på djupet och just rivna barriärer. Massor av kriterier ligger till grund för de 177 miljoner kronor som till sist vaskats fram i besparingar för 2009 och 2010.

Landstinget bygger sitt omställningsarbete på tre ben. Effektiviseringar, utbudsbegränsningar men också nya prioriteringar – saker som faktiskt får kosta mer, vilket mitt i allt de svåra skickar betydelsefulla positiva signaler.

jobbet när förslag omsätts till verklighet. Det går inte pruta så mycket pengar utan uppsägningar för lönedelen är landstingets överlägset största utgiftspost. Många patienter kommer också tvingas uppleva hur tidigare självklar service plötsligt försvunnit. I förslag till utbudsbegränsningar går det snabbt notera att 220 saker kopplade till vården upphör och det blir förstås kännbart.

För landstingets trovärdighet är ändå ”Omställning 2010” av stor vikt. Landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd talar om fortsättning i samma anda. Det lovar gott för oss skattebetalare.

ändå behöva mer pengar utifrån. Men regeringsstöd blir lättare att motivera om först den egna hemläxan gjorts, vilket nu tycks vara på gång.