Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen fickSödergren utdelning

Det tog många år och många försök. Till slut lyckades Anders Södergren ta medalj i ett stort lopp med masstart.

Den svenska skidstjärnan hade bara norrmannen Petter Northug före sig när han tog VM-silver i gårdagens skiathlon över 15+15 kilometer.

Anders Södergren har ett VM-silver från förr, från femmilen i Val di Fiemme 2003 som hade individuell start.

Sedan dess har alla längre stora skidlopp haft masstart. En klar nackdel för Södergren som gång efter annan dragit iväg i försöken att skaka loss alla spurtkanoner.

han nästan målet – och silvret kändes som en bra belöning för allt slit under de tre milen.

– Det kändes så jäkla skönt att få bra betalt för allt jobb den här gången, sade han efter sitt silverlopp.

Trots snöfall hade Södergren bestämt sig – det skulle bli hårdkörning även denna gång.

– Taktiken var att trötta ut de andra, det lönade sig till slut.

– Jag vägrade att ha en klunga på femton man ända in, då fick det hellre bära eller brista. Det är medaljerna som räknas.

Grillningen började tidigare än Södergren planerat. Efter att Johan Olsson hållit upp farten ett tag satte Södergren fart på det andra av de fyra klassiska 3,75-kilometersvarven.

– Jag hade så bra skidor och det flöt på så bra uppför, så det var lika bra att köra. Och jag fick ytterligare ett varv att grilla.

efter 15 kilometer såg det dock ut som vanligt. Raden av åkare bakom Södergren och Olsson var intakt och obruten ända till 30:e man.

Och när till och med en klassiker som 38-årige Andrus Veerpalu, färsk segrare på 15 km klassiskt, var uppe och drog i fristil så stod det klart att farten inte var den högsta.

Södergren slog till igen. Rycket med halvmilen kvar slet sönder fältet. Snart handlade det om fyra åkare – Södergren, Northug, ryssen Alexander Legkov och italienaren Giorgio Di Centa.

– Jag tror körningen i klassiska delen gjorde väldigt mycket i det skedet. Det kändes väldigt uppiggande när vi kom loss fyra man. Då bestämde jag att nu är det bara att köra järnet. Jag visste att ingen annan skulle dra en meter och jag hade grym återhämtning.

Men Södergren tvingades släppa förbi sig både Northug och Legkov i den sista riktiga branten. Han kom tillbaka och in mot mål föll Legkov strax bakom honom och då var silvret i praktiken klart.

Northugs ryck kom oväntat tidigt och norrmannen forsade mot det VM-guld han missade 2007 då han föll på egen stav precis före mål.

– Det har grämt mig sedan dess. Nu har jag försvarat det guld jag egentligen tog i Sapporo, sa den norske spurtfräsaren.

– Det var inget våldsamt ryck, tyckte Södergren om Northugs attack. Men jag fastnade lite bakom Legkov. Det var synd, ingen hade snabbare skidor än jag, det hade varit kul om jag hade fått rygg på honom innan upploppet.

– Ett silver är inte optimalt, men jag är nöjd med medalj i dag. Och det var väldigt skönt att få visa att man kan vara en mästerskapsåkare. (TT)