Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen kan stjärnan springa igen

Johan Olsson löptränar igen. Det är dagens glada skidnyhet. Måndag förmiddag sprang han 3 000 meter på tid. Inte rekord, men väl en bonus som heter duga för en sargad skidkropp som inte pallat för löpning alls sen 2011.

– Ett härligt besked för mig som haft så ont i vader och ligament att löpning varit bannlyst, konstaterar Johan Olsson när han efter trekilometern på tid och ytterligare fyra tusenmetersintervaller, pustar ut på Hofvallen i Östersund.

Mycket har annars kretsat kring skador för en av skidvärldens allra främsta. Att han över huvud taget tog sig till OS i Sotji var ett smärre mirakel. När medaljerna sen började komma var det nog många med Johan som undrade – är det möjligt...?

Men 34-åringen känner sin kropp. Han är dessutom genomtränad som få. Snart tjugo år av intensivt tränande på högsta nivå börjar visserligen ta ut sin rätt: Kroppen är sargad, men när den fungerar är Johan fortsatt extremt bra, kanske allra bäst.

Nu gör han ett sista ryck inför VM i Falun 2015. Och att då åter kunna vistas i skog och mark och utföra löpartester på bana, är en krydda på träningsanrättningen som får honom att jubla högt inombords.

– I lördags sprang jag ett tretimmarspass med Teodor Pettersson, för första gången på flera år. Det är obeskrivligt för mig som förr kunnat ta sådant för givet, men inte de senaste åren. Intensiv rehab i april och maj har gett mig den här chansen på nytt.

Nu kan alltså rullskidor kombineras med löpning. För den som har ett helvetesgöra framför sig i form av intensiva försäsongsmånader, är det givetvis som att vinna på lotto.

Så gick det också uppfatta Johans sinnesstämning när han visserligen fick stryk med en sekund i testet av unge Oskar Kardin, (9,12 mot 9,13), men det bjöd Olsson på. Viktigast var att kroppen pallade.

Det mesta är just nu uppåt för Johan, som tillsammans med hustru Anna och dottern Molly flyttar till Sundsvall i juli. Då beräknas även parets andra barn komma.

– Skidåkningen och träningen är fortsatt kul. Motivationen finns där verkligen just nu, konstaterar han leende.

Johan Olsson drar på i löptestet tillsammans med Mittuniversitetets skidstudenter. Han fick ett prima formbesked men det bästa: Äntligen pallar kroppen för löpträning igen.