Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen medalj för Tre Kronor

Det blev ett blågult bronsjubel i Bern.
Nästa år är målet ett guldvrål i Vancouver. Frågan är hur många VM-spelare som får vara med i OS?
– Jag skulle lätt spela i fjärdekedjan bara jag fick följa med, sade Tony Mårtensson.

Mårtensson var en av spelarna bakom 4–2-segern över USA, med sitt första mål för turneringen och en assist. Till slut blev det tio poäng för Mårtensson, ett mål och nio assist, och han ingick i den bästa svenska forwardsenheten bredvid Mattias Weinhandl (fem mål och tolv poäng) och Loui Eriksson (tre mål och sju poäng).

Alla tre aspirerar på en OS-plats, men Dallas-forwarden Loui Eriksson har förmodligen bäst chans som NHL-spelare.

, nästa säsong i Linköping, och Mattias Weinhandl, Dynamo Moskva, finns i Europa. I OS är det liten rink och NHL-spelarna kommer naturligtvis att dominera. I Tre Kronors guldlag i Turin fanns fem spelare med hemifrån.

– Men jag tycker att vi visade på VM förra året i Quebec att vi också kan spela på liten rink. Men visst kommer det att bli jättesvårt att slå sig in, men drömmen finns, sade Mårtensson.

det inte om fler än en handfull spelare från VM-laget som får chansen i Vancouver. Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson ville inte spekulera, men sade samtidigt:

– Om det blir några Europabaserade spelare i laget så blir det säkert såna som har varit där borta och vet hur det fungerar.

Både Mårtensson och Weinhandl har såna erfarenheter. Svenska stjärnor i OS-laget blir spelare som Henrik Lundqvist, Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson och tvillingarna Sedin.

har lämnat OS-dörren på glänt om han skulle fortsätta ytterligare en säsong.

Bengt-Åke Gustafsson var nöjd när han sammanfattade VM- insatsen:

– Vi förlorade semifinalen mot ett bättre lag så då är det klart att man måste vara nöjd när man vinner bronset.

– Vi har förlorat en match i full tid under hela turneringen (mot Kanada), det är ganska stabilt.

– USA gjorde en kanonmatch mot ryssarna och kunde med lite flyt ha vunnit. Det är tillfälligheter och dagsform som spelar in uppe på toppen. Jag tror säkert att vi hade gjort en bättre match mot Kanada om vi inte hade spelat kvällsmatch dagen före (mot Tjeckien).

– Jag tycker alla har gjort en kanonturnering och växt hela tiden. Jag är jättenöjd med vad vi har fått ut. Ska man ta fram någon så är det till exempel Calle (Gunnarsson) som kommer in som siste man för att rädda upp situationen med skadorna. Han gör riktigt bra ifrån sig och är inte blyg på något sätt, sade Gustafsson med en bronsmedalj hängande runt halsen.

I Vancouver är det guldet som hägrar. (TT)