Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen ökar resurserna till äldreomsorgen

Vi i Vänsterpartiet är glada över höstens regeringsskifte som innebär en ny politik där ständiga skattesänkningar för de som har det bäst i samhället byts mot satsningar på barn och utbildning, kvinnor och utsatta grupper.

Vi skulle gärna ha sett än tydligare vänsterpolitik, satsningar på miljö, föreningslivet och med ännu tydligare glesbygdsperspektiv, men det är svårt för en minoritetsregering där inte Vänsterpartiet ingår. Vi står i opposition till regeringen, men har ändå lyckats förhandla fram viktiga förändringar:

• Höjning av underhållsstödet till ensamstående föräldrar.

• Gratis läkemedel till barn.

• Norrbotniabanan ska byggas och finns med i budgeten.

• Stora satsningar på förlossningsvård och äldreomsorg.

Ett värdigt samhälle tar hand om sina äldre. Kvinnor och män som slitit ett helt liv har rätt till hjälp och omsorg den dagen då kroppen eller hjärnan inte riktigt klarar av alla sysslor längre.

Trots det är äldreomsorgen den del av de kommunala välfärdsverksamheterna som sedan 1990-talskrisen har fått minst resurser.

Nu ökar vi äntligen resurserna. Vänsterpartiet har förhandlat fram en satsning som innebär två miljarder kronor per år för att se till att det blir fler anställda i äldreomsorgen. Pengarna räcker till minst 5 000 undersköterskor i hela landet.

För Jämtlands län innebär det över 26 miljoner som räcker till cirka 66 undersköterskor.

En stärkt bemanning leder till bättre äldreomsorg, eftersom det skapar utrymme för personalen att tillbringa mer tid med den enskilde, men också större möjlighet för personalen att gemensamt utveckla verksamheten. Stärkt bemanning leder också till bättre arbetsmiljö och kan öka attraktionskraften för omsorgsyrken.

Bristen på nya resurser och läckaget till riskkapitalister och andra omsorgsföretagare drabbar kvinnor allra hårdast. Cirka 70 procent av de äldre med insatser från kommunerna är kvinnor.

Jakten på vinster leder till ständiga kompromisser med kvaliteten. Därför har Vänsterpartiet nu också slutit en uppgörelse med regeringen som ska sätta stopp för vinstjakten.

Verklig valfrihet för äldre förutsätter att det finns tillräckliga resurser så att äldre människor har inflytande över de insatser de vill ha och kan bestämma över sin vardag.

Vänsterpartiet fortsätter att göra positiv skillnad i människors liv i kommunerna, i landstingen och i riksdagen.

Jessika Svensson (V)

feministiskt ansvarig

Christina Hedin (V)

distriktsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel