Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen Ramadan!

På lördag, eller söndag, börjar den muslimska fastemånaden Ramadan. Tahar Khalfallah, ordförande i islamiska föreningen i Östersund, berättar att det är en månad många troende ser fram emot.

Rad efter rad av människor fylls upp på de nya mattorna från Egypten, det är snart dags för fredagsbön. Trots att Islamiska föreningen nyligen flyttat till nya, större lokaler börjar det redan kännas trångt.

– Det brukar komma ungefär 200 personer, berättar Tahar Khalfallah, som är ordförande för föreningen.

På lördag eller söndag börjar den muslimska fastemånaden, Ramadan. Vilken dag det blir beror på när månskäran syns i Mecka. På fredag kväll kommer beskedet om när fastan börjar. Tahar Khalfallah berättar att troende muslimer brukar se fram emot den här månaden, som går ut på att man ska förlåta sin nästa, rentvå sig själv, be och komma närmare Gud.

– Gud säger att allt annat du gör i livet är för dig själv. Fastan är för Gud, då kommer du belönas på andra sätt. Det är värdefullt, jag längtar, säger han.

Imamen Mohamed Ahmed talar om Ramadan för de som samlats i lokalen, innan bönen börjar. Han pratar om förändring, att man går i olika årskurser i skolan för att man växer. Precis det ska man göra under Ramadan – växa som muslim.

Eftersom nätterna är så ljusa i Jämtland, har Islamiska föreningen bestämt sig för att gå efter Stockholms solnedgång. Första dagen kommer fastan brytas klockan 22.08 och senare för var dag.

– Det är inte svårt att fasta, det är som vila för kroppen. Något man gått och väntat på i nästan elva månader, säger Tahar Khalfallah.

Han berättar att det motsägelsefullt nog köps mycket mat under Ramadan, folk är hungriga och köper i överflöd inför att fastan ska brytas på kvällen. Det har mataffärer över hela landet har börjat uppmärksamma. Matvarukedjan Willys noterade exempelvis att försäljningen av dadlar ökade med 132 % under Ramadan förra året.

Islamiska föreningen fick sina nya lokaler för ungefär två månader sedan och de är redan välanvända. Tanken är att det ska bli ett socialt center där man kan umgås och undervisa, även när det inte är bön. Inför Eid Al-Fitr, festdagen som avslutar Ramadan, har Tahar Khalfallah laddat upp och hyrt en större lokal för att rymma de drygt 500 personer som väntas samlas för att fira.

– När jag kom till Sverige var det många som inte förstod Ramadan, men sedan dess är det många fler muslimer som har kommit och också fler som förstår. Jag har alltid blivit positivt bemött, säger han.