Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen sätter regeringen ner foten i rovdjursfrågan

Det sistnämnda lär bli föremål för heta diskussioner och ifrågasättanden. För genast som regeringen presenterat sina ståndpunkter började natur­vårdsintressena ropa högt över att inte mer hänsyn tas till rovdjuren.

Men det finns i det sammanhanget ingen anledning att ifrågasätta miljöminister Lena Eks argument när hon säger att, "det finns berg av rapporter och dokument", som visar att Sverige i dag nått "en gynnsam bevarandestatus".

Epitetet gäller både varg och björn, där populationen i dag vida överstiger den nivå som regeringen menar är normgivande.

Vargstammen föreslås ligga på 170–270 individer, björnstammen på 1 100–1 400, järv på 500–600, lo på 700–1 000. Kungsörnar mäts annorlunda, då man räknar i häckande par, men åtminstone 150 par borde finnas, enligt propositionsförslaget.

Nu finns det runt 350 vargar plus årets föryngringskullar i Sverige. Och antalet björnar ligger någonstans kring 3 000. Därmed kan det bli fråga om avskjutning. För om nivån ska hållas och lokalbefolkning/tamdjursägare samtidigt ska visas hänsyn, måste förstås populationen ner.

Propositionen är starkt Centerinfluerad. Det känns bra att någon faktiskt står upp även för de angrepp som sker av både varg och björn just mot tamdjur som får, getter och kreatur. Det är orimligt att lantbrukare ska behöva drabbas upprepat av dylika produktionstapp av sina djur. Liksom lokalbefolkning som bor i områden med stor rovdjurspopulation måste slippa ha rovdjuren in på sina knutar.

Lena Eks proposition blir nu föremål för diskussion. Och som alltid när det gäller rovdjur, är det för eller emot på ett sätt som ibland river upp väldigt starka känslor. I ett avseende tycker sig regeringen dock känna trygghet. Det har tidigare funnits propåer om att Sverige ska anmälas inför EU-domstolen för att inte leva upp till rovdjurens bevarandestatus.

Statsrådet var i det avseendet väldigt tydlig vid gårdagens presskonferens. Nu finns inte ett uns av tveksamhet kring detta, sa hon.

På samma sätt hävdar naturvårdsvännerna motsatsen. Att de bevarandenivåer av varg och björn som nu satts är alldeles för låga och att gårdagen var en "sorgens dag" för rovdjurens del.

Det var knappast oväntat att den sortens polemik skulle uppstå. Att ta ner månen är sannolikt lättare än att nå samsyn i rovdjursfrågan.

Per Hansson