Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Användandet av bälten kontrolleras under veckan

Med bilbälte på ökar chanserna både att överleva och slippa allvarliga skador vid svåra trafikolyckor.

Det är skälet till de extra bilbälteskontroller som polisen genomför nu i veckan.

– Det är lika viktigt att använda bälte var än man befinner sig. Även om du bara kör en kort sträcka kan det hända oförutsedda händelser och då är bältet din bästa livräddare.

Det säger Maud Nässén som är verksamhetschef inom NTF i Jämtlands län.

Det är Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande – NTF, Polisen och Bilprovningen som står bakom veckan med utökade polisinsatser för att kolla bilbältesanvändningen i hela landet.

Även i flera andra länder i Europa är det utökad kontroll.

– Om alla använde bilbälte skulle 100 liv sparas varje år i den svenska trafiken. Risken för att dödas vid en kollision halveras om du använder bilbältet, säger Anders Könberg som är chef för trafikpolisen i Jämtlands län.

Tidigare kontroller bland bilförarna visar att så många som 98 procent av alla kör med bältet på.

Men bland de bilförare som dog i trafiken under fjolåret var det hela 39 procent som var obältade.

I länet är det många bilförare i Strömsunds kommun och i Härjedalen som slarvar med bilbältet, 15 procent av alla bilförare enligt NTF.

Det kostar också pengar om man avslöjas med att bryta mot bilbälteslagen, 1 500 kronor i böter oavsett om man kör eller är passagerare och minst 15 år gammal.

Åker ett barn obältat får föraren böta med 2 500 kronor. Det gäller även vid buss- och lastbilsfärd.