Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apor verkar också vara trendkänsliga

Foppatofflor, kallingar under badshortsen och töjd örsnibb. Det är inte bara vi människor som är känsliga för nya - ibland kanske något obegripliga - trender. Även schimpanser hakar gärna på, visar ny studie.

För fyra år sedan upptäckte forskare hur Julie, en schimpans boende i ett reservat i Zambia, började stoppa in ett grästrå i det ena eller båda sina öron. Där fick det sitta medan Julie gjorde sina vanliga schimpans-sysslor, lekte, vilade och putsade sig.

Senare noterade forskarna att fler schimpanser i gruppen också hade börjat stoppa in grässtrån i öronen - Julie verkade ha startat en trend.

Men det behövde kollas upp, så forskarna samlade in över 700 timmars videomaterial på Julies gäng samt tre andra schimpansgrupper i reservatet. När materialet analyserades såg man att det bara var apor inom Julies grupp som regelbundet uppvisade beteendet. Man kunde också se att trenden först spred sig till Julies son, därefter till tre andra schimpanser som hon umgicks mycket med. Trenden levde dessutom kvar efter att Julie dött.

Forskarna anser att beteendet inte kan ses som slumpartat. Exakt varför de stoppade in grässtrån i örat förtäljer dock inte historien - kanske tyckte de helt enkelt bara att det var sjukt snyggt.

Studien publiceras i Animal Cognition.

TT