Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

App ska göra det lättare att hitta gårdsbutiker

Med sommaren kommer även högsäsongen för gårdsbutikerna, och nu finns en app som ska göra det lätt att hitta till dem.

782 gårdsbutiker fanns runt om i Sverige 2011, 29 av dem fanns i Jämtland och Härjedalen. Det finns allt från stora butiker med brett sortiment, till enkla försäljningslokaler med självbetjäning där kunden själv tar varan och lägger betalning i en låda. Fyra av tio av de bönder som förädlar produkter från sin gård säljer dem i egen gårdsbutik. Appen som ska hjälpa semestrande svenskar att hitta till gårdsbutikerna heter Gårdsbutiker 2012 och finns till Android och inom kort även till iPhone.

- Det finns en vilja att köpa närproducerade produkter hos konsumenterna och ett intresse för matupplevelser. Man vill veta var maten kommer ifrån och hur djuren haft det. gårdsbutiker bidrar till direktkontakt mellan konsumenten och bonden, säger Håkan Nilsson, LRFs regionsordförande i Jämtland.

Gårdsbutikerna har tillsammans en omsättning på 465 miljoner kronor och sysselsätter 290 heltidstjänster. Det är en liten del av den svenska livsmedelsmarknaden, men enligt LRF finns det stor potential för att omsättningen ska öka, särskilt i kombination med turism.