Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äppelmust från Jämtland är framtiden

Till hösten drar det i gång ett projekt på Torsta i Ås där förhoppningen är att jämtländska odlare ska bli bättre på att förädla frukt och bär. Projektledaren Håkan Shüberg tror att det snart finns lokal äppelmust att köpa.

Men det är inte bara en provodling av elva olika äppelsorter som finns i den nya hushållsträdgården på Torsta. Där finns även en radda andra bärbuskar, som svarta vinbär, hallon och aronia.

Men det är äppelodlingen som är paradnumret.

– Tanken är dels att vi ska få äpplen till vår eminenta matsal och bespisning, men också att vi ska kunna visa upp att det går bra att odla äpplen här i Jämtland, säger Håkan Schüberg som jobbar som landsbygdsutvecklare.

Enligt honom finns det över 40 olika sorters äpplen som är möjliga att odla på de här breddgraderna. Han visar upp en kolsyrad äpplemust från Normandie, som han menar är fullt möjlig att tillverka här.

– Det här är en typisk produkt som vi kan göra lika bra här om vi lägger manken till, säger han.

På tisdagskvällen arrangeras det ett informationsmöte där odlingsintresserade kan komma för att få reda på mer om projektet, och berätta vad de tycker saknas i Jämtland i dag.