Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

April, april ... jag kan lura dig vart jag villDå var det många som tejpade fast en nylonstrumpa på tv:n

Det mest omtalade aprilskämtet i Sverige lurade hundratusentals, ja kanske miljoner människor.

Det var 1962 då det fanns bara en enda tv-kanal i Sverige och alla program sändes i svart-vitt. Det dröjde till 1967 innan det gick att se det allra första tv-programmet i färg, om man hade en färg-tv-apparat. Och först 1970 blev det allmänna tv-sändningar i färg i Sverige. Men många, många av dem som bänkade sig framför tv:n och kvällsnyheterna 1 april 1962 längtade efter färg i rutan, precis som det var sedan länge i USA. Och så påannonserade nyhetsuppläsaren ett inslag om hur man för en billig penning och utan större krångel kunde se de svart-vita sändningarna i färg.

berättade Kjell Stensson om varför det blev färg om man klippte sönder en nylonstrumpa och tejpade fast den tunna nylonväven över rutan. Och det klipptes och tejpades i otaliga svenska hem.

Skämtet räknas som ”klassiskt” eftersom folk blev lurade att göra något, och när de gjorde det så kom de på att de var grundlurade.