Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

April, april ... jag kan lura dig vart jag villDå var det många som tejpade fast en nylonstrumpa på tv:n

/
  • 1 april 1966.Stockholmare på väg in till banken kunde mötas av detta glada besked denna dag. En hemlig organisation hade under natten klistrat upp dessa lappar på bankkontor i Stockholm.

Det mest omtalade aprilskämtet i Sverige lurade hundratusentals, ja kanske miljoner människor.

Annons

Det var 1962 då det fanns bara en enda tv-kanal i Sverige och alla program sändes i svart-vitt. Det dröjde till 1967 innan det gick att se det allra första tv-programmet i färg, om man hade en färg-tv-apparat. Och först 1970 blev det allmänna tv-sändningar i färg i Sverige. Men många, många av dem som bänkade sig framför tv:n och kvällsnyheterna 1 april 1962 längtade efter färg i rutan, precis som det var sedan länge i USA. Och så påannonserade nyhetsuppläsaren ett inslag om hur man för en billig penning och utan större krångel kunde se de svart-vita sändningarna i färg.

berättade Kjell Stensson om varför det blev färg om man klippte sönder en nylonstrumpa och tejpade fast den tunna nylonväven över rutan. Och det klipptes och tejpades i otaliga svenska hem.

Skämtet räknas som ”klassiskt” eftersom folk blev lurade att göra något, och när de gjorde det så kom de på att de var grundlurade.

Mer läsning

Annons