Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det dags att fira en prylfri jul?

/

I det stora hela kanske de inte har en sådan stor påverkan på klimatet. Inte som biffen, bilen, bostaden och flyget. Prylarna står för 8 procent av ett hushålls utsläpp av växthusgaser. Men ser man dem så här, i samlade staplar över julhandelns utveckling kan man undra.

Annons

Varken klimathot, finanskris eller tusentals varsel verkar rå på vårt shoppande. Inte ens i år ser det ut som att vi kommer att hålla hårdare i plånboken.

Litteraturvetaren Nina Björk, har hävdat att det nu kommer en motkraft. En våg av civil olydnad där det blir trendigt med trasigt och nött, för det är tecken på motstånd mot köptvång och konsumtion. Mot Ernst Kirchsteiger och Martin Timell.

- Inte alls. Något sådant ser vi inga tecken på alls, säger Emma Hernell på Handels utredningsinstitut som har järnkoll på julhandeln.

Stefan Fölster från Svenskt Näringsliv har skrivit en bok i höst, "Farväl till världsundergången". I den lyfter han fram att svenskarna spenderar pengar på en massa saker här hemma som ger upphov till utsläpp.

Precis, det är det klimatseriens tredje del handlar om. Stefan Fölsters svar på problemet är att köpa en flygbiljett till Thailand. Stannar man hemma lägger man bara pengarna på det där andra som ger lika mycket utsläpp.
Hmm.

- Klimatpanelens uppdrag är inte att välja för bestående utsläpp. Deras uppdrag
är att minska påverkan på klimatet.

Mer läsning

Annons