Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det en mänsklig rättighet att ha nya Iphone?

Är det en mänsklig rättighet att ha den senaste versionen av Iphone? Det funderade en vän på Facebook som ledsnat på alla våra ha-begär.

Är det inte ett nytt stilrent kök så är det en ny plattare än plattast dator eller den senaste versionen av en smartphone som vi vill ha. För någon vecka sedan släpptes nya Iphone 6. Som vanligt var spekulationerna i gång tidigt och förväntningarna skyhöga. Det känns nästan som om vi förväntar oss att nästa version ska ta oss upp till månen tur och retur genom att trycka på en liten ny app.

Förväntningarna kanske sjönk något då det i förra veckan spred sig en nyhet om att en person fått sin nya Iphone lite lätt böjd bara genom att ha den i fickan. Historien spred sig som en löpeld på sociala medier och kallades bland annat för bananproblemet.

Apple är bra på att bygga upp suget och om din nuvarande mobil går sönder väljer de flesta förstås att byta upp sig till den senaste modellen. Det är väl inte för inte som antalet anmälningar över stulna Iphones ökar rejält inför ett nytt släpp. Ha-begäret är så stort men de nya lurarna kostar mycket pengar och för att finansiera detta tar en del till lite fula knep. 

Själv är jag ingen tekniknörd men jag gillar enkel design och vill ha en bra kamera. Och den senaste lilla finessen med fingeravtryck istället för kodlås som många tyckt varit wow känns ju verkligen hightech. Även om mitt paranoida jag tycker att det känns lite skrämmande och funderar på vad som skulle hända om någon kom åt mitt fingeravtryck. Jag har väl sett för mycket science fiction.

Men jag är tyvärr svag för yta och fina blanka färger som skimrar. En smartphone i läcker metallfärg blir nästan som en liten accessoar. Det framkallar absolut ett ha-begär hos mig. Jag riktigt känner hur bra vi skulle trivas ihop.

Men jag måste säga att Facebook-vännens ord fick mig att haja till. Det kanske ändå har gått för långt? Behöver vi verkligen den senaste versionen Iphone för att överleva? Och hur skulle det se ut om alla människor på jorden plötsligt får råd och vill ha den. Redan i dag far vår lilla jord illa av vårt slit och släng med teknik- och andra prylar. Samvetet säger absolut nej. Min gamla smartphone är ju bara drygt ett år och funkar faktiskt fortfarande.

Men så var det ju det där med fina saker som skimrar och glittrar. Och kompisen och kollegan har ju redan beställt den. Och närmaste grannen på sätet bredvid mig på tåget kommer ha den. Och med tanke på att vi lever i symbios med vår smartphone så kanske 6000-9 000 kr inte är så mycket pengar att lägga ut. Eller?