Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det grönt det som växer i plantskolan?

Kan ungdomsförbundet få partiet att lyssna och vore det i så fall bra för Centern? Svaret är inte entydigt ja.

Cuf:arna som samlats på Folkets Hus i helgen, tycktes under söndagen vara överens om att stämmoarrangemanget i Östersund varit alltigenom lyckat. Bra jobbat av de lokala Cuf:are som rott det hela i land.

Försening i programmet stämmans sista dag kan tas som ett tecken på framgång. När förbundsstyrelsen skulle väljas fanns fortfarande obehandlade ärenden kvar.

Det tyder på att många engagerade velat säga sitt i de frågor som tagits upp. Det fanns också dubbelt så många motioner att behandla jämfört med förra stämman.

Lägg därtill uppstart av flera nya avdelningar under året och medlemsökningar i fyra, fem distrikt och Cuf-organisationens slutledning att siffrorna äntligen är på väg att vända för förbundet är realistisk. Bra eller dåligt för Centerpartiet, som många av oss ännu känner det?

Undran väcks med anledning av några ställningstaganden som Cuf har med sig till partiets stämma nästa helg i Örebro. ”Ja till GMO” är ett kontroversiellt sådant.

för att genmodifierade grödor bör tillåtas eftersom det enligt förespråkarna skulle vara ett sätt att öka chanserna för människor i svältande delar av världen att få maten att räcka till och biobränsleproduktionen att bli mer effektiv.

Det är dock inget argument som väger över för andra delar av centerrörelsen. Inte minst Centerkvinnorna i Jämtlands län har med Bogna W Adolfsson i spetsen ju tvärtom jobbat hårt för ett nej till GMO. Främsta skälet är att vi vet inget om vilka långsiktiga effekter det ger.

Men långsiktigheten verkar nu inte vara ungdomsförbundets kännemärke dessa dagar.

Jämtland–Härjedalsdistriktet har haft äran att vara värd för evenemanget. Men värst mycket påverkan på politiken kan det inte ha haft, sett till de beslut som fattats.

ställningstaganden att häpnas över. ”Skrota Folkhälsoinstitutet” (hälsan är individens sak) är förvisso en liberal markering men det ger i alla fall inte lika mycket skrämselhicka hos en gammal ekohumanist som kravet ”skrota elcertifikaten”.

Certifieringen är ett effektivt sätt att aktivt verka för utbyggnad av förnyelsebar energiproduktion i vårt land och ett av Centerpartiets stora framgångar på området. Detta vill Cuf avskaffa.

Som skäl anges bland annat att det är fel att stödja sådant som är konkurrenskraftigt nog att bygga ut sig själv och som redan är långt framme. Lite vet man då om vilka kraftansträngningar som fortfarande krävs från entreprenöriellt håll för att få till förnybar energi av exempelvis vind. Det gör sig långt i från själv. Ska det bli något av de gröna alternativ Centern gärna förespråkar, då måste partiet fortsätta handla därefter.

Ungdomligt oförstånd eller inte. Om det här är Cuf i dag – var är då Centerpartiet i morgon?

då Cuf-stämman recenseras här i dag. Det är oerhört glädjande att se alla dessa unga människor, engagerade och många av dem goda talare kliva upp på podiet och argumentera för sig. Bland dem finns ansikten vi med stor sannolikhet kommer att få se framöver i rikspolitiken. Ungdomsförbunden har en viktig roll som plantskola.

Men, vilken centerpolitik är det egentligen som gror där?