Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det rätt att poliser jagar fortkörare på fritiden?

I går kunde ÖP berätta att ett polisbefäl i Östersund hotar med att JO-anmäla Polismyndigheten. Orsaken är att en polis på sin fritid stoppade och bötfällde befälets son för fortkörning.
Läsare på Op.se kommenterade:

Annons

att se reaktionen om det vore en annorlunda situation. Till exempel om en polis hade slutat jobbet, hade med sig sitt tjänstevapen, bricka och dylikt och råkade se en bank som blev rånad. Enligt informationen i artikeln är det tydligen ytterst olämpligt att ingripa i ett sådant fall.

Ja, inte skulle media (eller för den delen allmänheten) hylla denne i vart fall. Visserligen har fortkörning i normala fall inte fängelse på straffskalan men det tål kanske att tänkas på ...

så länge alla andra som som fått böter eller mist sitt körkort på samma sätt under dom senaste 10 åren får upprättelse, skadestånd!

Men ska detta skötas annorlunda på grund av att det är en polisson så är det fruktansvärt och ett totalt maktmissbruk!

Nej det är nog bara att inse att man aldrig någonsin ska skriva på en bot direkt utan istället låta det gå igenom en högre instans!

en färsk polis har varit i farten … Nya poliser är heta på gröten, men man måste lära sig att ligga på rätt nivå samt göra på rätt sätt! Nu saknas i och för sig information i artikeln men man nämner att husrannsakan gjorts i fordonet. Var det ”fara i dröjsmål” Om – vad föranledde fara i dröjsmål eller fanns ett inhämtat beslut?

Som polis ska du även lägga upp ett HR (Händelserapport) om du ingriper på fritiden.

Angående husrannsakan så ska det även finnas en anmälan i botten samt ett protokoll om detta, det går inte att avrapportera med ett ordningsföreläggande!

Det verkar vara en hel del omogna poliser i Jämtland, detta med tanke på tidigare händelser som diskuterats i media. Tror att polisen i Jämtland rekryterar fel ”polisämnen” (som man själv uttrycker det). Eller att man inte har nog erfarna kunniga instruktörer/handledare. De är helt enkelt själva för unga i tjänst för att kunna lära ut på rätt nivå. Har själv bevittnat en del händelser ute på stan …

Varför i hela friden ska det granskas, han körde uppenbarligen för fort (erkände det till och med). Han ska betala sina böter precis som vilken annan, som inte är polisbefälsson skulle ha fått gjort. Sluta dalta, när ska de annars lära sig.

Bra gjort av den som tog honom!

Polisbefälet lider tydligen mest i denna situation, och vad gör man om man är rädd att hängas ut i media? Jo man riktar fokus på nåt annat, på sina kolleger till exempel, som man för övrigt ska backa upp och stöta .

Att denna polis tog ynglingen var ett rätt och rådigt ingripande, han kunde ha kört ihjäl någon i värsta fall.

en självklarhet att om man vill att medborgarna ska följa regler och lagar, så måste ju myndigheterna följa dom samma. Sådana Dirty Harry fasoner undergräver polismyndighetens auktoritet – dumt helt enkelt.

Östersund/Krokom har en mycket duktig och kunnig poliskår som i det allra flesta fall försöker utöva sitt jobb på bästa sätt. Åkte på en fartbot själv i höstas och blev trevligt och proffsigt bemött av dessa lagens män och kvinnor.

Tror inte det är så förbaskat roligt alla gånger att ”lappa” ute på vägarna och få en jävla massa skit bara för att man gör sitt jobb och när ”motparten” som regel får skylla sig själv. Det är just därför det är så viktigt att man gör rätt redan från början, så slipper dom bli ifrågasatta och hamna i media, med den ”bad-will” det medför.

får en polisman köra innan det blir fortkörning?

Det här var ju inte fråga om någon utryckning.

som inte är i tjänst kan utföra sitt jobb som polis är en diskussion som inte är relevant här. Vad som är relevant är om en privatperson har rätt att utfärda en bot på ej godkända grunder.

Och det är fel.

Om polismannen som inte är i tjänst (alltså privatperson) inte sitter i en godkänd bil, eller använder godkända utrustningar som är kalibrerade för uppgiften så är polismannens uppgifter om fortkörningen lika mycket värda som om jag själv skulle köra ikapp en fortkörare och ta denne till närmaste polisstation och säga att personen har kört för fort enligt min hastighetsmätare/klocka.

Detta skulle inte gillas som underlag till bot, så varför ska denna polis/privatpersons uppgifter godkännas?

Bra att detta anmäls för annars blir godtycklighet inom poliskåren accepterat som bevisunderlag.

är poliser poliser i sitt eget distrikt dygnet runt. Jag är helt övertygad om att handläggningen skett enligt gällande praxis. Patetiskt och pinsamt att man som mamma eller pappa till sitt barn, anmäler polisen för detta. Som polis själv bör väl polischefen veta bättre. Jag tycker också att det handlar om själva fortkörningen, uppenbart att han kört för fort, annars skulle väl inte polisen lagt ner någon energi och tid på detta.

Jag skickar ett tack till polisen som bötfällt. Jag vill nämligen att mina barn och andras barn och alla typer av trafikanter ska kunna röra sig på och vid vägen utan någon risk att bli nermejad av någon fartdåre.

vad pojken erkänner eller inte. Ett erkännande är inte det samma som att man är skyldig. Om jag går in på polisstationen och säger ”ta mitt körkort för jag körde alldeles för fort i förra veckan, tyvärr såg ingen att jag körde för fort.”

Inte mister jag mitt körkort för det trots att jag anmäler mig själv och erkänner, det finns ju inga bevis.

Ponera att den här privatpersonen/polisen har ett horn i sidan till polischefen och såg sin chans att komma åt honom genom sonen. Då kan han ju påstå att det var fortkörning trots att det inte var det. Pojken kan ha erkänt bara för att slippa bråka med polisen. Väldigt många har åsikter här utan att sitta på några fakta. Är fel att döma pojken bara på en tidningsartikel. Sen får utredning visa om polisen gjorde fel eller inte.

Är inte en polis skyldig att ingripa om brott sker inom polisens distrikt, oavsett om hon/han är i tjänst eller ej? Och oavsett om det rör sig om en överordnads barn … eller om han/hon har privat bil … eller civil klädsel. Ja, detta kan man ju dra hur långt som helst.

borde vara tacksam över att hans kollega stoppat sonens framfart. Låt sonen lära sig en läxa genom detta, och var glad över att han inte kommer att ha möjlighet att köra ihjäl sig själv eller någon annan inom den närmsta tiden.

många det är som inte läst artikeln men tycker en massa ändå. Polischefen angriper ju inte brottet ifråga utan handläggningen av detsamma. Det är klart att han ska vara kritisk mot sin underställda personal om de inte handlar enligt regelboken.

Eftersom han är chef så kommer ju ”genande” i regelböckerna och ”se mellan fingrarna”-metoder till slut att slå tillbaks på honom och poliskåren.

Sen tror jag inte att det spelar så stor roll om det är hans son eller inte. Han agerar ju bara som en chef ska agera!