Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det skillnad på skallmätning och fosterdiagnostik?

De flesta av oss förfasas i dag över 30-talets skallmätningar som syftade till att dela in människor i olika värdefulla grupper.

Men är det någon etisk och moralisk skillnad på att mäta skallar och att göra fosterdiagnostik, där följden kan bli att föräldrar väljer att abortera foster de inte önskar?

Den frågan vill ”Forum för levande historia” föra upp till allmän diskussion, berättar Eskil Franck, som är överintendent för den statliga och omdiskuterade myndigheten som bildades 2003 på initiativ av Göran Persson.

I två dagar har han och ett par medarbetare besökt Östersund och träffat både kommunpolitiker, lärare och Jamtlis chef Henrik Zipsane.

– Vi samarbetar gärna med museer och erbjuder utbildning för lärare, särskilt gärna vill vi bygga nätverk runtom i landet, berättar han.

Bland annat träffade man lokalradions mångårige medarbetare Örjan Sedin som driver ett projekt kring försvarsanläggningen Klintaberg i Hotagen.

Från att främst ha fokuserat på nazismens förbrytelser har myndigheten även uppmärksammat kommunistiska staters övergrepp, man driver projekt om intolerans och folkmord.

– Vi driver opinion i enlighet med beslut i riksdagen, men vi tar inte partipolitisk ställning utan fokuserar på faktiska händelser.

Ett kommande projekt rör just fosterdiagnostik, där myndigheten i ett kommande material kommer att ställa frågan vad som är skillnaden jämfört med de skallmätningar vi i dag gärna fördömer.

Och har ni någon ståndpunkt i den frågan?

– Nej, det ska vi inte ha. Vi lyfter en intressant diskussion, men vi tar inte ställning, det är inte vår uppgift, säger Eskil Franck.