Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det världens bäst betalda sommarjobb?

Ett meddelande från EU-kommissionen om fyra lediga tjänster:
Fyra av våra kommissionärer har valt att gå vidare till ett annat jobb som ledamöter i Europaparlamentet. Vi söker därför fyra nya tjänstvilliga att vikariera som kommissionär fram till den 31 oktober då den nya kommissionen ska tillsättas.

Tjänsten innebär ett vikariat på tre månader i EU-maktens kärna. Den kompetensprofil vi söker är därför högst oklar. Likaså de arbetsuppgifter som ska utföras under den korta tidsperiod som är kvar.

Eftersom EU-kommissionen vill vara en attraktiv arbetsgivare erbjuder vi vikarierande EU-kommissionärer samma lön och förmåner som ordinarie EU-kommissionärer. Vi vill inte göra skillnad på kommissionär och kommissionär. Hur lång tid man tjänstgjort ska inte vägas in i utformandet av lön, bonusar och villkor.

Då vi förväntar oss sökanden från hela Europa är vi beredda att betala alla flyttkostnader till Bryssel. Vi erbjuder också ett särskilt bostadsbidrag på 29 000 kronor i månaden.

Eftersom tjänsten kommer med obekväm arbetsmiljö och tung arbetsbelastning erbjuds en lön på 190 000 kronor. Tillsatta vikarierande kommissionärer erbjuds dessutom två extra månadslöner från och med att vikariatet påbörjas. Vi erbjuder även en extra månadslön efter avslutat vikariat och en treårig fallskärm på 40 procent av lönen.

Det vill säga 76 000 kronor i månaden eller sammanlagt 2,7 miljoner kronor.

Under augusti månad ingår två veckors betald semester då Europakommissionen låser sina dörrar.

Dessvärre är det ingen öppen ansökan till de fyra kommissionärerna som har ett arbete att utföra fram till den 31 oktober (med två veckors inkluderad semester). Annars hade jag glatt hänvisat intresserade läsare till vem de skulle kunna skicka sin ansökan.

Tidigare i veckan efterlyste P4 radio Jämtland vad som var det tråkigaste sommarjobbet. En efterlysning som fick Svenskt näringslivs regionchef Ola Toftegaard att rasa då han tyckte det visade på en sorglig inställning till arbete och de företag som skapar arbete för länets ungdomar.

Att arbeta som EU-kommissionär i tre månader kan varken kallas för det roligaste eller tråkigaste sommarjobbet. Men den som känner till ett arbete på tre månader som ger bättre betalt är välkommen att höra av sig.

De ekonomiska villkor och bonusar som både ordinarie och vikarierande kommissionärer tar del av uppmärksammades först av Slöseriombudsmannen Martin Borgs. Han arbetar på uppdrag av Skattebetalarnas förening med att granska slöseri med våra skattemedel.

Om EU-kommissionens sätt att hantera våra gemensamma pengar finns mycket att säga. Behöver man tillsätta kommissionärer för tre månaders arbete när nya ska utses i oktober? Vad hinner vikarierna utföra? Är förmånerna som kommer med uppdraget som kommissionärer – vikarie eller ej – rimligt?

Ifall en EU-kommissionär är värd 190 000 kronor i månaden, lite bättre än en statsminister är svårt att svara på. Men när privilegierade personer ges bostadsbidrag, flyttbidrag och guldkantade fallskärmar visar det på en moralisk förslappning i maktens inre kärna.

Tråkigast av allt. Det är vi skattebetalare som står för notan och vi dricksar med ett onödigt politikerförakt i tider där vårt förtroende för ledarskapet i Europa behöver öka.