Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det verkligen socialtjänsten som ska spara?

Socialtjänsten i Östersund har ett underskott på 16 miljoner, berättade ÖP i går. Kommundirektör Bengt Marsh tycker att situationen är ”utomordentligt allvarlig” men gläds åtta åt socialförvaltningens ledning ska arbeta kraftfullt för att få bort underskottet innan årets slut. Läsarna på OP.se tycker så här:

Annons

kommun ska inte komma och skylla underskott på vård av människor, när det är politikerna som spekulerar med våra skattekronor för att skapa monument över sin egen odödlighet. Stortorget – Gropen – är planerad att kosta dubbelt så mycket som underskottet för socialnämden, resulatet blir troligen minst det tredubbla.

Så har vi Storsjöbadet och Jämtkraft arena för att nämna några exempel. Politiker – ta och lär er vad skattepengarna i första hand ska användas till.

ovanlig situation att socialtjänstens kostnader överskrider budget. Det kan finnas många förklaringar till detta, till exempel en budget som bygger på förutsättningar som inte längre gäller fullt ut (ökad arbetslöshet, inflyttning av familjer som har barn med stödbehov med mera). Det är lätt att klippa till mot socialtjänsten och hävda att man inte fullgör sin verksamhet kostnadseffektivt. Ibland finns dock yttre faktorer med i bilden som är svårkontrollerbara, både i kommunal och i privat verksamhet.

När miljarderna nu försvinner från bankpalats och aktiebörsernas arenor blir jag inte särskilt upphetsad över ett budgetunderskott på 16 miljoner kronor inom socialtjänsten i Östersund. Detta kan säkert lösas, men lösningarna förutsätter att man då tänker på de allra svagaste i samhället, de barn som stöds via socialtjänstens insatser.

på barnen, det är en rättighet som barnen i vårt samhälle har. Barn behöver en trygghet och tyvärr så kan vi föräldrar inte fixa det alla gånger på grund av olika orsaker. Om vi ska se till det ekonomiska så har vi nog igen det också att vi gör barnen till bra medborgare. Angående pengarna så kan man väl dra in lite mer pengar på kommunen.

En person som har hemtjänst, som har personer omkring sig som kan hjälpa dem att städa och handla men kanske behöver hjälp av hemtjänsten många gånger per dag med hygien och maten plus kanske natttillsyn några gånger, de betalar ynka hundra kronor i månaden. Gör om detta betalningssystem och dra in lite mer pengar där i stället och ge det till barnen och ungdomarna.

Alla vet väl att det är bäst att jobba med bra material från grunden och bra material är varje barn men det måste tas omhand för att kunna utvecklas!! Det finns säkert många andra sätt i kommunen att dra in pengarna, det här var bara ett förslag.