Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det viktigare att frosta av frysen än att byta energikälla?

/
  • Anna Joelsson har doktorerat på bästa sättet för bostäder att minska utsläpp av koldioxid. I dag svarar hon på frågor i ÖP.

Anna Joelsson fick sin doktorsexamen vid Mittuniversitetet i Östersund i våras. Det blev stor debatt i branschen när hon sa att superisolerade passivhus inte löser allt. Nu jobbar hon med energieffektiviseringar.

Annons

värms med olja kan man förstå att uppvärmningen påverkar klimatet med utsläpp av koldioxid. Olja är ju ett fossilt bränsle. Men om bostaden värms med el, hur hänger då uppvärmningen i huset ihop med uppvärmningen av jorden?

– Den el vi producerar i Sverige är mest vattenkraft och kärnkraft. Men det europeiska elnätet är sammankopplat och vi importerar och exporterar hela tiden el från andra länder. Om vi minskar vår elanvändning i Sverige så kan vi exportera el och därmed ersätta kolkraft någon annanstans. Detta ger större effekt än att byta från oljeuppvärmning, eftersom kolkraft ger högre koldioxidutsläpp än olja. 

– Stora! Att producera el är resurskrävande och när man minskar elanvändningen kan resurser frigöras.

– I Sverige använder vi väldigt mycket energi för uppvärmning så att minska på det behovet, till exempel genom att tilläggsisolera vinden, och att se till att använda ett effektivt värmesystem som fjärrvärme eller bergvärmepump får stora effekter. 

– Det beror ju helt på hur elen eller värmen produceras. Om elen till en bergvärmepump produceras med kol eller biobränsle så blir ju koldioxidutsläppen helt olika!

Pellets och ved är därför bra ur utsläppssynpunkt, men de systemen är inte så effektiva och det behövs mycket mer biobränsle för att värma ett hus med pellets än med fjärrvärme.

Både bergvärme och fjärrvärme från kraftvärme är energieffektiva system.

– Nja, själva huset är förstås inte sämre, utan mycket bättre! Men att producera el medför så stora förluster att det kan krävas mer energi för att värma ett lågenergihus med el än ett mycket sämre hus med fjärrvärme.

– Det är mycket svårt att svara på, för det beror på hur människor skulle ha agerat om inte bidragen funnits, vilket är svårt att ta reda på.

Men konvertering från direktverkande el ger en mycket stor effekt.

Något som de flesta inte tänker på är att om man installerar solfångare för att värma varmvatten på ett hus med direktverkande el, så kommer huset fortfarande att kräva mer energi än om man i stället konverterade till fjärrvärme för att värma både rumsluften och vattnet.

– Har du direktverkande el så ger det troligen störst effekt att byta uppvärmningssystem.

Men när man gör det är det smart att se över isolering och fönster först. Om man på det viset kan sänka värmebehovet i huset så kan man minska investeringskostnaden för det nya värmesystemet. Man kanske klarar sig med en mindre värmepump.

– Vi använder betydligt mindre energi för att värma en kvadratmeter bostad idag än 1975, men samtidigt så har vi fler kvadratmeter per person eftersom hushållen blivit allt mindre och människor har velat skaffa sig stora hus.

– Fråga efter energideklarationen och ta reda på vilken driftskostnad huset har.

– Vanans makt. Vi är vana vid att bete oss på ett visst sätt och det är alltid besvärligt att ändra sig – även när förändringen bara är positiv.

Det är besvärligt att köpa lågenergilampor bara för att man vet var i butiken de ”vanliga” lamporna finns.

Nya energiregler kan ställa till problem för husbyggarna. ÖP hälsar på vid ett bygge

i Pilgrimstad.

Mer läsning

Annons