Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

är du, nyeortopedchefen?

Ulla Schill är född och uppvuxen i Västerås. Varje påsk, från det att hon var 3 år, tog hennes föräldrar med henne till Jorm och en stark kärlek till fjällen växte fram. När hon blev äldre växte tanken om att flytta upp till Jämtland.

– Det var helt klart på grund av påskarna i Jorm som jag bestämde mig för att flytta upp, säger hon.

Tanken var att stanna i länet i ett år – nu har det gått 24.

på sjukhemmet i Järpen, sedan som barnsköterska på BB, utbildade sig, jobbade på Åre sjukhus och rekryterades sedan för att vara med och bygga upp verksamheten på Föllingekliniken.

– Jag började där 1991 som sjuksköterska. 1996 blev jag platschef och 2003 vd. Jag har varit länge i samma företag och haft förmånen att få ha olika roller, det har varit väldigt utvecklande, säger Ulla Schill.

– Det var med sorg i hjärtat vi avvecklade.

– Vi lyckades inte påverka de politiska besluten, ingen finansieringslösning för våra tjänster fanns i sikte, och i oktober 2007 fick jag uppdraget att avveckla. Men hur det än var så packade vi ihop verksamheten med flaggan i topp. Alla medarbetare på Föllingekliniken kunde gå därifrån och vara stolta över vad de uträttat.

– Jag tror att jag har nytta av de erfarenheter jag tagit med mig därifrån, till exempel hur det är att jobba med små ekonomiska resurser. Jag är van att jobba tillsammans med många olika professioner och tror även att det är en fördel att jag jobbat i vårdkedjan själv.

– Jag är en prestigelös person och jag frågar mycket. Jag måste fråga och lyssna på svaren för att samla in kunskap och erfarenhet och utifrån det kunna fatta beslut. Jag vet hur viktigt det är för människor att känna att de gör ett viktigt jobb, att få vara delaktiga och få känna arbetsglädje.

– Vi var 30 anställda i Föllinge och ingick i en koncern med 2 000 anställda som hade huvudkontoret i Stockholm.

– Ortopeden har 180 anställda och en betydligt större budget än vad jag är van vid. Dessutom tänkte jag att: Wow, jag har en stab. Tänk att ha tillgång till så många kompetenta personer, och så nära.

verksamhet som ytterst styrdes av rikspolitiken och där snabba förändringar ibland var nödvändiga till landstinget och en annan politisk nivå, är något som lockar.

– Med Föllinge lyckades jag inte påverka rikspolitikerna, jag stångade huvudet blodigt. Nu kanske jag kan medverka till att politikerna i landstinget fattar kloka beslut för alla jämtar och härjedalingar.

hon sitt nya jobb.

– Ja, då börjar introduktionen med stort I. Och det är inte bestämt när jag träder in i skarpt läge.

– Jag är ödmjuk inför uppdraget. Jag gillar att ha saker att bita tag i, jag lockas av sådana uppdrag. Jag har ju inte bara hamnat här, jag har sökt mig hit.