Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Är du påstridig så får du en knäpp på näsan”

Det är ledarskapet som är orsaken till problemen på Regionförbundet Jämtlands län. Extrem lojalitet är det enda som gäller, annars riskerar du hamna utanför. Det anser en anställd som ÖP intervjuat.

Annons

Det finns en rädsla bland personalen på regionförbundet för att tala öppet med ÖP. De är rädda för att de ska bestraffas på något sätt. ÖP har intervjuat en anställd via mejl och där beskriver den anställda hur hen uppfattar situationen:

”Tänk själv att du får påhälsning av din högsta chef – som säger att du bör tänka dig för innan du kritiserar organisationen du arbetar för – och som slutkläm lägger till "Kom ihåg att du är projektanställd".

Den anställda kritiserar främst regiondirektören Anders Byströms ledarskap. Hen anser att det mest handlar om en envägskommunikation där anställda inte förväntas bidra med sina kunskaper, utan bara lyda.

”Att du besitter egen kompetens anses inte vara en tillgång utan blir besvärligt då chefen har en annan uppfattning. Och är du då påstridig så får du en knäpp på näsan”

”Chefen och hans ledarstil är organisationen - på gott och ont.”

Upplever du att situationen är densamma hela tiden, eller har det blivit sämre/bättre den senaste tiden?

”Situationen är likvärdig, och har tyvärr inte förbättrats. Kanske till och med blivit sämre eftersom det också just nu genomförs personalförändringar.”

Ledningen säger att de vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Anser du att åtgärderna är tillräckliga?

”Jag skulle vilja säga att eftersom ledarskapet, det vill säga cheferna är problemet så har inga åtgärder vidtagits. Det handlar mer om att tysta ner och försöka skylla på andra faktorer som till exempel organisationsförändringar.”

Regiondirektören Anders Byström känner inte igen beskrivningen.

– Vårt mål är att ha en öppen arbetsplats. Jag tycker att anställda ska få ha synpunkter på allt möjligt. Och det bjuder jag löpande in till. Det gör mina områdeschefer också, säger han.

Han tror att en del av kritiken kanske bottnar i att när regionförbundet bildades så blev det en del förändringar i verksamheterna jämfört med tidigare.

– Politikerna och jag har varit väldigt tydliga med att det finns en verksamhetsplan och de mål som satts ska vi jobba efter. Inget annat. Det backar jag inte en millimeter på, säger Anders Byström.

Men han betonar att han vill att de anställda ska komma till honom och berätta vad de tycker och tänker.

– Jag hoppas verkligen att man upplever att min dörr alltid är öppen, säger han.