Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är du rädd för oss, Anders Byström?

Annons

Till Anders Byström, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

”Det är fullkomligen normalt att man ska vara på sin arbetsplats under sin arbetstid. Ska man göra något annat ska man ta semester.”

Så blev du citerad i ÖP med anledning av att förskolepersonal och barn genomförde en demonstration 12 mars mot kvalitetssänkning av förskoleverksamheten i Östersunds kommun. Är citatet korrekt? Ska vi då tolka det så att om vi vill åka till Jamtli med förskolebarn så ska vi ta semester? Om det finns en bra pulkabacke utanför förskolans gård och vi vill utnyttja den, ska vi ta semester? Tror du att vi jobbar i kontorslandskap? Det tror du nog inte, men formuleringen är i bästa fall klantig, i värsta fall ett uttryck för rädsla.

Är du rädd för oss, Anders? Du vet säkert att du och dina kollegor i administrationen är amatörer när det gäller pedagogik och vi i verksamheten är proffs. Själv har jag arbetat på golvet som förskollärare sedan 1975 och samhällsorientering har alltid varit en självklar ingrediens i det pedagogiska konceptet. Jag tog till exempel förskolebarn med mig på studiebesök till kvarteret Mullvaden i Stockholm när det ockuperades på 70-talet.

Att det överhuvudtaget antyds att något fel har begåtts den här gången luktar så att man får lust att kontakta Amnesty International.

Jag vill betona att dessa synpunkter står jag för själv, och även om det finns en och annan som tycker lika så vädjar jag till dig och de andra makthavare som du konsulterar att straffet för denna insändare endast drabbar mig och ingen annan. Uppsägning är okej, jag ska ändå gå i pension om 1,5 år.

 

Calle Hernmarck

 

Anders Byström svarar:
"Det är inte accepterat att lämna arbetsplatsen för den här typen av handlingar"

Svar på insändare Calle Hernmarcks insändare "Är du rädd för oss Anders Byström?"

Pedagoger har en skyldighet att se till att barnen har en bra dag på sin förskola. Om förskolepersonalen ska göra något i eget syfte ska man ta semester så att det går att ordna med vikarier för barnen som inte ska komma i kläm. Förra veckan fick jag information om att det skulle bli stora protester från förskolepersonalen i Östersunds kommun i samband med kommunfullmäktige 12 mars på Folkets hus. Jag fick också frågan om det var okej att under arbetstid demonstrera i detta syfte. Anledningen till protesterna var de sparförslag kring förskolan som tagits fram i budgetarbetet när Östersunds kommun tvingas spara drygt 70 miljoner kronor 2010.

Var och en har full rätt att uttrycka sina åsikter men det är inte accepterat att lämna arbetsplatsen och barnen för den här typen av handlingar. Barnen har rätt till samma kvalité alla dagar. Det får inte finnas för få pedagoger kvar på arbetsplatsen. I sådana fall måste vi planera för att tillsätta vikarier.

Jag har naturligtvis inget emot, tvärtom är det av godo, att ta med barnen på olika utflykter för deras egen skull.
Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel