Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är en kommunchef värd så här mycket i lön?

I går kunde ÖP berätta om socialdemokraterna i Åre som kritiserade den nye kommunchefens höga lön – 63 000 kronor i månadslön är för mycket när vi samtidigt står inför stora besparingar, säger Anna-Caren Sätherberg (S).
Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) förvånades över utspelet.
– Om ledamöterna ville ha Per-Eric Magnusson som ny chef så visste alla vad det innebar, han hade sina lönekrav, menade Hellstrand.
Läsarna på OP.se kommenterar så här.

Annons

n Man får det man betalar för. Vill man ha en kompetent chef får man vara beredd att betala den lön som gäller. Denna lön är helt i linje med övriga landet. Att jämföra Åre med andra kommuner i länet går inte, då storlek och förutsättningar varierar.

Självklart kommer det sura kommentarer som vanligt, från folk som tycker de själva kunde gjort jobbet lika bra, men det var fritt för alla att söka. En kommundirektör jobbar cirka 50–60 timmar i veckan, har övergripande personalansvar för hela kommunen, är ansvarig för myndighetsutövningen, är egentligen aldrig riktigt ledig, och får bära hundhuvudet för politikernas misstag med mera med mera. Märkligt att man då tycker 63 000 är mycket?

En motsvarande chef inom näringslivet skulle ligga betydligt högre, varför ska man förväntas jobba ideellt inom offentlig verksamhet?

n Får man det man betalar för?

Om den kommundirektör som har 63 000 i månadslön vore så kompetent så han/hon faktiskt gjorde rätt för den lönen skulle det inte behövas alla dessa underchefer, kommunalråd och gud-vet-vad-chefer och tjänstemän som han/hon ska vara överchef över.

De 50–60 timmar som kommundirektören sliter och svettas går med all säkerhet ut på till 90 procent meningslöst pladder i möten och ”tjänsteärenden” som ofta inte leder någonstans. Det finns kommuner där kommundirektörstjänsten varit vakant, och – märkligt nog – tycks ingen ha märkt någon skillnad.

Att vem som helst kunde söka är väl riktigt, men inte lär den bäst lämpade Svensson ha en chans. De som i dag åtnjuter de högsta lönerna är oftast de som har den största käften och kan prata gott om sig själva.

Det gamla ordspråket tala är silver och tiga är guld gäller inte längre. Men så ser kommunernas ekonomi ut som det gör också. Undrar just hur länge vi skattebetalande undersåtar ska acceptera denna chefsnoja i samhället..

n Håller med ”Hummer” – varför ska man förväntas jobba ideellt.

Men man blir ju då förvånad över ett förslag ifrån politiker och tjänstemän om att vi brandmän som jobbar i Storlien utan tvekan ska ställa upp och jobba utan lön sex månader per år. Utav besparingsskäl!

Men det är ju klart att om alla kommunanställda går med på en lönesänkning på 3000 kronor under sommarmånaderna så blir det många sköna kronor till kommunkassan.

Jaså, det ville ni inte ...

n Senast jag arbetade heltid för kommunen var det för 19‑500 kronor i månaden. Antagligen skulle jag inte vara en lika bra kommunchef som Per-Eric. Men å andra sidan skulle knappast Per-Eric vara tre gånger bättre lärare än mig.

Mer läsning

Annons