Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är jakt en förlegad mansnorm?

Jag kan inte undgå att fantisera om hur en viss situation utspelade sig. Hur det egentligen gick till när Vänsterpartiet i Jämtlands län nåddes av beskedet att Feministiskt initiativ gjort det till sin valfråga att löshundsjakten skulle begränsas.

Annons

Vän av ordning undrar säkert vad Sveriges nya uppstickarparti har emot löshundsjakten. Är det också en patriarkal struktur eller förlegad mansnorm? Feministiskt initiativ menar att det är ett djurskyddsproblem – för hunden. Partiets företrädare har säkert aldrig deltagit vid en jakt. Har man det vet man att exempelvis en hund aldrig är så levande som då.

Att Feministiskt initiativ lockar vänsterväljare är ingen hemlighet. Partiet har en minst lika tydlig socialistisk profil som en feministisk. För vänstern finns en befogad oro att Feministiskt initiativ skulle vinna mer än 3 procents stöd, men mindre än 4 procent. Resultatet skulle bli stulna vänsterväljare som inte blir representerade i riksdagen.

Kanske var det på ett av Vänsterpartiets medlemsmöten där nyheten presenterades. Försiktigt bläddrar vänsterprofilen Nisse Sandqvist från Östersund bland sina papper och ber om att få ordet under mötets avslutande punkt övriga frågor. Lugnt sträcker han sig mot mikrofonen för att höras över hela salen och meddelar budskapet: Feministiskt initiativ är emot löshundsjakt.

Ett medlemsmöte som på sina avslutande minuter somnat in, vaknar plötsligt upp. Om medlemsmötet nu över huvud taget existerat. Och om Sandqvist var den som meddelande nyheten. Det vet vi inte. Men det väcktes nog hoppfulla reaktioner.

Jag var själv inte närvarande under det fiktiva medlemsmötet.

Kanske fanns där en trubadur bland medlemmarna, som först av alla for upp med näven i skyn för att glatt yttra: Spatsiba kamrater! Revolutionen kan återupptas.

I EU-valet gav jämtarna Feministiskt initiativ ett förvånansvärt starkt stöd. Nästan 2000 röster fick partiet. Röster som kunde ha tillfallit Vänsterpartiet istället. Kanske är utspelet om att det är djurplågeri att jaga med hund en vändpunkt. Något som får vänsterradikaler att återigen snegla mot Vänsterpartiet.

Ett radikalt vänsteralternativ som med Jonas Sjöstedt i ledningen tagit sig lite mer verklighetsorienterade uttryck. Och i ärlighetens namn är tidigare nämnde Nisse Sandqvist en insiktsfull kommunpolitiker.

Men å andra sidan. Tidigare har Feministiskt initiativ sagt sig vilja avskaffa försvaret och skicka män på omskolningsläger för att ändra sina köpvanor. Och det skapade ingen opinionsflykt.

Kanske finns det inga socialister som jagar i skogen.