Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är läget ”bättre än nånsin”, eller?

Svar på Thomas Häggs debattinlägg (ÖP 28 februari).
Nyligen kunde jag och alla andra lite överraskade läsa i media hur bra utvecklingen för Jämtlands läns landsting är.
En ”halvtidsavstämning” från majoriteten visade inga problem utan snarare möjlighet till nya satsningar. Det tre majoritetspartierna S, V och Mp höll pressträff och presenterade mycket nöjda en bild av ett välmående landsting.

Dessvärre bevakar regeringskansliet också media och den naturliga frågan är naturligtvis om Jämtland behöver extra resurser eller inte? Reaktioner och frågor har kommit och jag har försökt bemöta dem och förklarat det egentliga läget med Sveriges högsta kostnadsutveckling och ett stort underskott för 2008.

Att vi i oppositionen också satt oss vid bordet i omställningsarbetet och tagit i hand på att samarbeta med majoriteten lyfter jag fram för att visa hur allvarligt vi ser på frågan om landstingets situation och framtida ekonomi. Men Socialdemokraterna och kompani bär ett tungt ansvar för att bilden av läget i vårt landsting grumlats. Vad tycker du om det, Thomas Hägg?

Jag använder alla tänkbara kanaler och kontaktytor för att förmedla läget i länet men tror i motsats till Thomas Hägg och (S) att bästa sättet är att göra det kraftfullt men internt. Att skälla offentligt tror jag rent generellt är en dålig pedagogik. Mitt sätt har fungerat mycket väl i arbetet med exempelvis den regionaliserade och utbyggda läkarutbildningen där regeringen varit mycket mottagliga för bra argument.

Under 2006, 2007 och 2008 har vi haft en gynnsam utveckling på arbetsmarknaden vilket skapat goda förutsättningar för kommunsektorn genom stigande skatteintäkter.

Skatteintäkterna ökade med 25 miljarder 2007 och med 27 miljarder 2008. Sätt detta i relation till de 5 miljarder 2009 och 5 miljarder 2010 som Socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros nu ropar efter.

Sanningen är att du inte har ditt eget parti bakom dig i den frågan. Förväntningarna på Centerpartiet är med rätta mycket stora, men glöm inte att det är de två stora partierna i riksdagen som avgör frågan. Rikta kritiken mot den som det berör!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel