Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Är man under 14 ska man inte visa magen”

24-åriga Andrea Forslund har drivit Dawes Dansinstitut i snart fyra år. Det innebär att hon är den som är ytterst ansvarig för hela 600 danselever. När hon tog över Dawe’s infördes en policy om att ingen elev under 14 år får visa magen på deras dansföreställningar.

Annons

– På Dawes våravslutning handlar det om att alla ska få chans att visa upp vad de har lärt sig, det är mycket att göra och vi hinner egentligen inte lägga så mycket tid på kläderna. Men för mig är det viktigt att barn ska få vara barn, och vi satte en gräns och sa att är man under 14 ska man inte visa magen, även om det kanske egentligen också är ganska ungt, säger Andrea Forslund.

Hon tycker att det är viktigt att det förs en debatt kring den utseendefixering som unga tjejer utsätts för.

– Jag brinner för frågor som har att göra med hur unga tjejer mår, och därför tog vi den här policyn. Det är bra att debatten kommit igång.

– Ja, vi har tänkt till lite extra. På genrepet när alla var samlade kollade vi över om det var något som var för mycket, till exempel en top som glider upp för långt. Men vi tyckte att allt var bra, och vi har inte ändrat någonting från det vi tänkt från början.

– Ja, men det brukar vi faktiskt säga, för att vi vill att de ska vara bekväma och inte ha ett linne på sig som hela tiden glider upp över magen, som de måste rätta till.

– Ja, det tycker jag. När jag tog över Dawes fanns det 12-åringar där som ville visa magen och stod framför spegeln och jämförde sig, och det tycker jag är sorgligt. Men de förstår inte innebörden själva, och då är det ledarens uppgift att sätta gränser för vilka signaler som sänds ut, jag som driver Dawes är högst ansvarig. Nu har ungdomarna accepterat att man kan ha tuffa kläder utan att visa så mycket hud.

– Nej, det är de enskilda ledarnas ansvar.

– Föräldrarna kan säga till om det är någonting de tycker känns fel, men det har mest fallit sig naturligt att eleverna ska klä sig bra, säger Andrea Forslund.